GRIPA a ucis un tânăr de 22 de ani din R. Moldova, de la începutul anului curent: Peste 932 de cazuri de îmbolnăviri cu gripă în actualul sezon rece. Recomandările autorităților pentru a evita boala


Ministerul Sănătății anunță un caz de deces produs săptămâna trecută din cauza complicațiilor infecției gripale, primul în Republica Moldova în sezonul rece 2022 - 2023.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, este vorba despre un tânăr de 22 de ani, nevaccinat împotriva gripei, care s-a infectat cu virusul gripal A(H3N2).
Potrivit datelor oficiale, în perioada 2 - 8 ianuarie cuent, au fost înregistrate 12 579 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IARCS), 488 de infecţii respiratorii acute severe (SARI) și 210 de gripă sezonieră.
„În prima săptămâna a anului 2023, s-a înregistrat o scădere a numărului cazurilor de infecții respiratorii virale acute, iar numărul cazurilor de gripă se menține la un nivel relativ constant pe parcursul a trei săptămâni. Se constată o diminuare a cazurilor inclusiv în municipiul Chișinău, unde sunt raportate cele mai multe îmbolnăviri. De asemenea, instituțiile medicale raportează reducerea numărului de internări, în perioada menționată fiind spitalizate cu gripă 152 de persoane, iar cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare – 318. Cele mai multe internări în spitale, din cauza infecțiilor respiratorii acute și gripei, sunt în rândul copiilor, pondere care se atestă în fiecare sezon pandemic, potrivit specialiștilor”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
Aceeași sursă precizează că în actualul sezon rece au fost confirmate în total 932 de cazuri de gripă, 136 026 de IARCS și 5 906 de SARI.
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă sezonieră, autoritățile din domeniul sănătății recomandă repetat evitarea aglomerațiilor; purtarea măștilor de protecție, în special în transportul public, alte locuri aglomerate; respectarea distanței, de cel puțin un metru, față de persoanele care tușesc sau strănută; aerisirea periodică a încăperilor; respectarea igienei mâinilor, a etichetei tusei şi strănutului; vaccinarea antigripală.
De asemenea, pentru inițierea la timp a tratamentului, consultați medicul de familie la apariția primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii - febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune. Dacă sunt prezente semne de boală, se recomandă evitarea frecventării instituțiilor preșcolare sau școlare.









































































