17:35:01 21.02.2024
Stiri

GHID TURISTIC // Ce pot vizita, învăța și mânca turiștii în regiunea Cahul: De la peisaje pitorești, la muzee și meșteri populari până la pensiuni și obiective de agrement

Actualitate 13.03.2023 14:12 Vizualizări2669 Autor: Ziarul National
GHID TURISTIC // Ce pot vizita, învăța și mânca turiștii în regiunea Cahul: De la peisaje pitorești, la muzee și meșteri populari până la pensiuni și obiective de agrement


Un ghid de călătorie pentru turiștii interesați să descopere regiunea Cahul, lansat recent, prezintă informații despre destinațiile turistice din această zonă.

„Ghidul turistic al regiunii Cahul” inserează harta geografică a regiunii Cahul și marchează 30 de locații pe traseul Cahul – Giurgiulești, inclusiv complexe turistice, pensiuni și case rurale, ateliere meșteșugărești și gastronomice, crame și vinării, muzee, rezervația naturală „Prutul de Jos”, zone de odihnă și agrement.„Atelierul de meșteșuguri populare „Valentina Grigoriță” se află în satul Manta, raionul Cahul, și a luat naștere din marea pasiune a doamnei Valentina pentru țesătorie. Dacă în trecut materia primă folosită la țesutul covoarelor moldovenești era de origine locală, obținută în gospodăria proprie, iar prelucrarea lânii, cânepei și inului, precum torsul și vopsitul firelor se făceau în condiții casnice, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, urzeala de lână începe să fie înlocuită cu cea de cânepă sau bumbac. Astăzi, această „industrie” s-a modernizat, iar meșterița noastră folosește drept materie primă hainele vechi, care în loc de a fi aruncate la gunoi, ajung a fi reciclate, iar din acestea sunt create țoluri multicolore care împodobesc casele moldovenilor. Turiștii ce ajung în atelierul meșteriței pot încerca, sub atenta îndrumare a dnei Valentina, să confecționeze mai multe articole tradiționale, precum țoluri, lăicere, covoare, ii și ciorapi din lână. Meșterița le face o incursiune în istoria covorului și elementele vegetale specifice zonei de sud a țării. De asemenea fac cunoștință cu războiul de țesut și componentele acestuia precum: stinghie, urzeală, stative, spată și se învață să mânuiască o „suveică”. Doritorii de a-și reaminti de copilăria petrecută la țară alături de bunici sau de a transmite copiilor aceste file de istorie în care zestrea fetelor bune de măritat se făcea la foc de lampă, sunt așteptați la Atelierul de meșteșuguri populare Valentina Grigoriță”, este una dintre prezentările pe care le puteți găsi în ghid.

Pe lângă informații despre facilitățile oferite de companiile și entitățile turistice, ghidul mai conține date de contact și QR codurile, care te duc direct pe rețelele de socializare pentru a obține informații mai detaliate.Menționăm că regiunea Cahul are numeroase peisaje pitorești, dispune de un bogat patrimoniu natural, cultural și uman. În regiune se află Rezervația „Prutul de Jos” inclusă în patrimoniul UNESCO, un ecosistem de baltă și luncă inundabilă cu diverse specii de floră și faună sălbatică. Un element-cheie al cadrului natural sunt păsările, iar zona „Lacurile Prutului de Jos” este inclusă în Lista zonelor umede de importanță internațională, potrivit Convenției Ramsar. În această zonă se găsesc cele mai mari lacuri din Moldova: Beleu și Manta.

„Ghidul turistic al regiunii Cahul” este produsul unui parteneriat regional dintre Clusterul turistic „VIA Cahul” și Grupului de Acțiune Locală „Lunca Prutului de Jos”. Ghidul a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” implementat de PNUD și UNICEF și al USAID și Polish aid, în cadrul proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală” implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md