Gheorghe Petic a fost înregistrat în cursa electorală. Comentator: „A fost sacrificat. Locul 33 pe listă nu-i oferă șanse de a obține imunitatea parlamentară”


Activistul PPDA de la Ungheni, Gheorghe Petic, a fost înregistrat în calitate de candidat al Blocului „ACUM” la alegerile parlamentare din 24 februarie, acesta fiind al 33-lea în lista din circumscripția națională.
Acesta se află în arest de la începutul lunii octombrie 2018, fiind cercetat penal pentru viol.
Comentatorul Victor Nichituș consideră că Blocul electoral „ACUM” va obține, potrivit companiei „iData”, în jur de 25 de mandate de deputat și activistul Gheorghe Petic nu va accede în Legislativ pentru a obține imunitate parlamentară.
„Constat că blocul electoral condus de Maia Sandu și Andrei Năstase ar obține doar 25 de deputați în viitorul Parlament. Destul de puțin. Ba chiar insuficient pentru a-l salva pe Gheorghe Petic, unul dintre cei mai înfocați susținători ai PPDA condus de Andrei Năstase. Petic a fost reținut fiind suspectat de viol. Dacă ar obține statutul de deputat, Petic își poate, teoretic, amâna sentința. Doar că, în ciuda activismului său agresiv, Petic a fost inclus pe lista „ACUM” pe locul 33, fără șanse de a trece pragul necesar obținerii imunității parlamentare. Alți membri ai PPDA, Arina Spătaru, Stela Macari sau Constantin Boeștean, despre care nu am auzit nimic în spațiul public moldovenesc, sunt plasați mai bine decât Petic și au șansa de a ajunge deputați”, scrie acesta.
Acelaşi sondaj relevă, în opinia lui Nichituş, şi o pondere remarcabilă a curentelor Pro-Moldova şi unionist, precum şi una redusă a curentului prorus.
„O altă constatare din datele aceluiași sondaj: pentru Unirea cu România s-au pronunțat 10,3% dintre participanți. Ceea ce dă o speranță (redusă, ce e drept) candidaților unioniști din circumscripțiile uninominale. Apropo, doar 22% din participanții la această cercetare au pledat pentru vectorul de dezvoltare prorus, circa 25% sunt pentru vectorul proeuropean iar 38,6 % dintre cei chestionați susțin că vectorul principal de dezvoltare ar trebui să fie Pro-Moldova”, precizează sursa citată.
„Dacă aceste date se vor menține, vom avea, probabil, o modificare a preferințelor electorale în circumscripțiile uninominale. Partidul Socialiștilor, în mod logic, nu ar acumula majoritatea parlamentară”, a conchis Nichituș.









































































