George Simion dezvăluie planuri controversate: strategii de schimbare în justiție și securitate pentru un viitor politic stabil în România


George Simion, un populist de dreapta favorabil lui Trump, a declarat că vrea să-l readucă în prim-plan pe Călin Georgescu, datorită popularității acestuia. Liderul extremei drepte din România, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit sondajelor. Acesta se va confrunta cu un candidat centrist pro-UE în al doilea tur de scrutin, pe 18 mai. Rezultatele sondajelor efectuate de CURS și Avangarde arată popularitatea sa.
Alegerile au fost reluate după anularea victoriei lui Georgescu, politician ultranaționalist, din primul tur din noiembrie. Anularea s-a datorat acuzațiilor de interferență rusească, iar lui Georgescu i s-a interzis să participe la noul scrutin. Această decizie a fost criticată puternic de administrația președintelui Donald Trump. Vicepreședintele JD Vance a menționat că aceasta reflectă eșecul sprijinului european pentru libertățile democratice.
Simion, liderul partidului naționalist AUR, sprijinit de Georgescu, reflectă dezamăgirea alegătorilor față de elitele politice tradiționale. Simion a declarat că, dacă va deveni președinte, va căuta să îl readucă pe Georgescu într-o funcție importantă. „Într-o democrație, lași poporul să decidă”, a spus Simion. El a subliniat că dorește să schimbe membri Curții Constituționale și ai serviciilor secrete, pentru a asigura alegeri corecte. De asemenea, își dorește să fie un mediator pentru a găsi o majoritate în parlament.
Rivalul lui Simion din turul al doilea va încerca probabil să formeze o alianță cu forțele politice principale pentru a-l învinge. Totuși, Simion nu pare îngrijorat. „Aceasta este doar o fumigenă, o diversiune...” a comentat el.
Georgescu a obținut peste 40% din voturi înainte să îi fie interzisă candidatura. În semn de unitate, Simion și Georgescu au votat împreună într-o suburbie a Bucureștiului. Acolo, susținătorii au scandat sloganuri pro-Georgescu.
În timpul votului de duminică, un grup de hackeri ruși și-au declarat implicarea într-un atac asupra mai multor site-uri guvernamentale și a paginii de campanie a lui Antonescu. Cu toate acestea, centrul național de securitate cibernetică a dejucat rapid atacul de tip denial-of-service.
Anularea alegerilor a dus România într-o criză politică. Moody's a revizuit perspectiva de credit a României la negativă. Țara are nevoie urgentă de reforme pentru a gestiona cel mai mare deficit bugetar din UE. România joacă un rol cheie în eforturile NATO de a limita influența Rusiei la Marea Neagră. De asemenea, oferă asistență militară Ucrainei, explică FT.









































































