21:53:37 05.03.2021
 
Stiri

GELOZIA și incapacitatea de a TRĂI clipa

Știri 20.04.2018 20:02 Vizualizări1168 Autor: Ziarul National
GELOZIA și incapacitatea de a TRĂI clipa sursa: tabu.ro


Suntem actorii propriilor vieți. Suntem în rol principal și nimeni nu poate contesta asta. Fiecare dintre noi ne urmăm povestea, respectăm scenariul ori îl modificăm pe alocuri. Nimeni nu ne poate judeca alegerile. Hoinărim prin viață căutând pe cineva cu care să ne împărțim povestea, să întregim scenariul. Dar ce se întâmplă când ne dorim toată atenția doar pentru noi? Gelozia apare, iar egoismul eclipsează orice formă de fericire.

Ce este gelozia?

Răspunsurile pot varia de la o situație la alta, însă esența rămâne aceeași. Unii pot spune că gelozia este o comparație: ne lăsăm dominați de o continuă dorință de a avea ceea ce dețin cei cu care interacționăm. Alții susțin că gelozia este contrarul iubirii: aceasta poate fi confundată cu iubirea, însă, în realitate, este doar un impuls sexual, o dorință de a fi singurul ori singura ce are acces la ceea ce partenera ori partenerul, are de oferit pe plan sexual. Din punct de vedere psihologic, gelozia este o combinație de emoții, de reacții emoționale, combinație ce include frică, furie și anxietate; un sentiment chinuitor și obsedant pe care îl provoacă în sufletul cuiva bănuiala sau certitudinea că ființa iubită îi este necredincioasă.

Cauzele geloziei

Tot studiile psihologice ne informează care este motivul din spatele geloziei, și anume: istoricul personal. Potrivit acestora, gelozia pare a avea rădăcini în copilărie, atunci când copilul simțea că unul dintre părinți nu îi dăruia suficientă iubire.

Efectele geloziei

Lucru cert este că gelozia este o piedică în calea fericirii: imaginația construiește scenarii incerte, atenția este concentrată pe universul construit având la bază fapte față de care nu avem nicio garanție că s-au întâmplat, ceea ce duce la ignorarea realității și chiar la deformarea acesteia. Însă, gelozia poate atinge proporții mult mai mari, ducând în cele din urmă la stări de anxietate și chiar depresie. Pe de altă parte, aceasta se poate manifesta și pe cale agresivă, fiind doar o chestiune de timp până la apariția violenței verbale ori fizice.

Gelozia la femei

Femeile par a fi dispuse să afirme că sunt geloase, reacționând prin depresie de cele mai multe ori. La femei, gelozia pare a avea rădăcini într-o mentalitate superficială, acestea gândind că bărbații sunt predispuși la a înșela, tocmai din dorința de a-și arăta masculinitatea. Cu toate acestea, în momentul în care se declanșează gelozia, femeile tind să se auto-învinovățească ori, în caz contrar, să-și manifeste autoritatea.

Gelozia la bărbați

Spre deosebire de femei, bărbații nu prea au tăria de a recunoaște că sunt geloși. Cu toate acestea, gelozia în cazul lor este mai explozivă, manifestându-se, în unele cazuri, pe cale violentă. Dacă femeia are tendința de a se auto-învinovăți, bărbatul nu are nici cel mai neînsemnat gând în această privință, toată vină fiind aruncată asupra partenerei.

Ce e de făcut?

Comunicarea pare a fi cheia. Conștientizează-ți problema, iar tot ce îți mai rămâne de făcut este să vorbești, să vorbești, să vorbești… Discută motivele ce te fac să privești cu incertitudine relația cu partenerul ori dorința de a avea ceea ce alții posedă. Încearcă să-ți analizezi simțămintele obiectiv și descoperă motivele din spatele acestora.

Trăiește clipa și trăiește frumos!

Sursa: tabu.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.03.2021 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // Calea constituțional...

01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md