00:44:40 15.06.2024
Stiri

GALERIE FOTO // Primul PREȘEDINTE al R. Moldova, petrecut pe ultimul drum. Sute de oameni, inclusiv actualul șef al statului Maia Sandu și foștii președinți Lucinschi, Voronin și Timofti, i-au adus un ultim omagiu lui Mircea Snegur

Actualitate 16.09.2023 15:26 Vizualizări1771 Autor: Ziarul National
GALERIE FOTO // Primul PREȘEDINTE al R. Moldova, petrecut pe ultimul drum. Sute de oameni, inclusiv actualul șef al statului Maia Sandu și foștii președinți Lucinschi, Voronin și Timofti, i-au adus un ultim omagiu lui Mircea Snegur


Primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Sute de persoane, inclusiv președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean, spicherul Igor Grosu, i-au adus un ultim omagiu lui Mircea Snegur, stins din viață la vârsta de 83 de ani.

Prin fața catafalcului au trecut și foștii președinți Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu (interimar), Nicolae Timofti și Igor Dodon.Mai mulți foști și actuali oficiali au transmis condoleanțe familiei îndurerate, în special fiicei lui Mircea Snegur, fosta ministră de Externe, Natalia Gherman.

Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj la căpătâiul primului președinte al R. Moldova. „Ne luăm astăzi rămas-bun de la cel care, însuflețit de o sinceră și profundă dragoste de neam, și-a dus țara pe calea suveranității, a independenței, pe calea Renașterii Naționale. Curajos, vizionar și patriot, primul președinte al Republicii Moldova, domnul Mircea Snegur, și-a asumat, într-un context complicat, misiunea de a transforma în realitate dorința oamenilor de a trăi liber și de a-și afirma identitatea prin limbă și tricolor”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a dezvăluit că a vorbit ultima dată cu Mircea Snegur pe 27 august, de Ziua Independenței R. Moldova. „Ultima dată am vorbit acum câteva săptămâni, la 27 august. Știam că se simte mai rău, dar m-am bucurat să simt aceeași preocupare pentru soarta țării și pentru cetățenii R. Moldova. Prin trecerea domniei sale la cele veșnice, țara pierde nu doar un părinte fondator, țara pierde şi un veritabil om politic, care a ştiut să intuiască năzuințele poporului său. S-a dedicat în totalitate construirii statului R. Moldova. Cuvintele sale memorabile - „Trăiască Moldova independentă!” - rostite la 27 august 1991, au transmis întregii lumi că așteptarea poporului este de a așeza Moldova pe harta lumii libere. Iar datoria noastră este să continuăm pe această cale deschisă de primul nostru Președinte.

În anii și deceniile care vor urma, vom răsfoi, cu gândul la Președintele Snegur, „Memoriile” sale - o cronică de epocă, o lectură obligatorie pentru fiecare om, care vrea să înţeleagă cum s-au întâmplat lucrurile în anii de constituire a statului Republica Moldova. Îi suntem recunoscători primului preşedinte, domnul Mircea Snegur, pentru moștenirea pe care ne-a lăsat-o”, a punctat Maia Sandu.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Mircea Snegur a fost dus și în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde primul președinte al R. Moldova a scris istorie alături de alți artizani ai Mișcării de Renaștere Națională.Fostul consilier prezidențial, Constantin Oboroc, a dezvăluit că Snegur era printre puținii care l-au pus la punct pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. „Dânsul a apărat cu înverșunare interesele Moldovei. Mircea Snegur a insistat că limba vorbită în R. Moldova este româna”, a spus Oboroc.


La încheierea ceremoniei, Natalia Gherman a primit drapelul care a acoperit sicriul tatălui său.Primul președinte al țării s-a stins din viață în seara zilei de 13 septembrie, după o luptă îndelungată cu o boală incurabilă. Ziua de 16 septembrie a fost declarată zi de doliu național în R. Moldova.
Surse foto: Guvernul R. Moldova, Ion Păduraru, Catedrala „Sfânta Teodora”, capturi video

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md