08:54:27 08.05.2024
Stiri

GALERIE FOTO // Prima zi a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău: Meșteri populari din toată România și R. Moldova, ateliere de meșteșugărit pentru toate vârstele și muzica de suflet a românilor de pretutindeni: Programul următoarelor zile

Actualitate 13.05.2023 10:51 Vizualizări2946 Autor: Ziarul National
GALERIE FOTO // Prima zi a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău: Meșteri populari din toată România și R. Moldova, ateliere de meșteșugărit pentru toate vârstele și muzica de suflet a românilor de pretutindeni: Programul următoarelor zile


Festivalul Tradițiilor Românești, care adună în aceste zile la un loc meșteri populari din toate zonele României și regiunile R. Moldova, a demarat vineri-seară la Grădina Botanică din Chișinău cu ateliere de olărit, lemnărit, țesut, pictat icoane, de încondeiere a ouălor, cu muzică de calitate și bucate tradiționale pe săturate.

Artiștii prezintă cu răbdare și căldură basarabenilor îndeletnicirile pe care le păstrează cu sfințenie și le transmit din generații în generații.

Vizitatorii evenimentului au posibilitatea să procure meșteșuguri care definesc spiritul românilor din orice colț al lumii - de la bundițe, icoane și ii, până la vase originale din lut, dar și să călătorească imaginar în locurile de vis ale României, datorită ochelarilor VR și al roboților.

De exemplu, lemnarul Radu Fachin din Transilvania a adus la festival un întreg sat în miniatură și povestește în detalii cum trăia pe timpuri țăranul transilvănean, cum își construia casa, ce avea în ea sau cu ce se ocupa.



Sâmbătă, în cea de-a doua zi a Festivalului Tradițiilor Românești, Radu Fachin va ține un atelier de lemnărit, iar doritorii vor învăța cum să cioplească în lemn și își vor putea transforma creația proprie într-un magnet pe care îl vor putea păstra ca suvenir.

În prima zi a festivalului, organizat de Departamentul pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al președintelui Klaus Iohannis, pe scenă au urcat nume grele ale folclorului românesc precum Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, dar și Surorile Osoianu din stânga Prutului, care i-au făcut pe participanți să încingă hore în fața scenei.

Nicolae Furdui Iancu s-a declarat bucuros să revină în Basarabia și ne-a confirmat, prin cântec, că „Noi suntem români” și că „Așa-i românul”, iar Mioara Velicu ne-a amintit că „Moldova este inima și sufletul” României.



„Muzica populară este actul de identitate al românilor. Vă iubesc din suflet”, le-a transmis Mioara Velicu participanților la festival.





Festivalul Tradițiilor Românești a fost inaugurat de către secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian Leon-Țurcanu, și IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei.

„Acțiunile din ultima perioadă ale DRRM și numărul impresionant de persoane care au participat la ele ne-au arătat că există această dorință de cunoaștere și apropiere între cetățenii din România și Republica Moldova. În toată istoria noastră, tradițiile nu au ținut cont de granițe: au călătorit, au fost împrumutate, reinventate, dar trăite de oamenii fiecărui timp. Iată un eveniment care se vrea să devină o tradiție la Chișinău, aici unde nu suntem doar alături, ci și împreună”, a declarat Adrian Dupu.



La rândul său, spicherul Igor Grosu a afirmat că România și R. Moldova știu nu doar să se ajute atunci când le este greu, dar și să petreacă timpul frumos când le este bine: „În aceste zile pline de concerte, talente și meșteri, să ne invităm toți prietenii, familia, să vină aici, să simtă cum bate inima românească și tot suflul românesc, care zilele acestea s-a adunat la Chișinău”.

Înaltpreasfințitul Părinte Petru a apreciat eforturile organizatorilor și a subliniat rolul esențial al credinței, culturii și tradițiilor în păstrarea identității naționale, subliniind importanța evenimentului în consolidarea legăturilor dintre România și Republica Moldova și în întărirea sentimentului de apartenență la valorile etnice comune.



După un tur pe la pavilioanele participanților la festival, secretarul de stat Adrian Dupu a declarat că întâlnit olari, sculptori, opincari, pălărieri, a văzut cum se lucrează la războiul de țesut, la gherghef, sau cum se vopsește lâna și cum se încondeiază ouăle.

„Meșterilor din România li s-au alăturat cei din Republica Moldova si am putut vedea cum tradițiile și obiceiurile sunt aceleași pe ambele maluri ale Prutului”, a afirmat Adrian Dupu.

Festivalul Tradițiilor Românești continuă sâmbătă și duminică la Grădina Botanică din Chișinău. În seara zilei de sâmbătă, pe scena vor evolua interpreți de renume din România și Republica Moldova, precum Loredana și orchestra Agurida, Ad Libitum VOICES și Valeria Marcu.

Duminică, 14 mai, de la ora 18.00, tinerii artiști de la X.O. Band vor încânta publicul cu un program muzical ce va închide prima ediție a Festivalului Tradițiilor Românești în Republica Moldova.



Festivalul Tradițiilor Românești este organizat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și face parte din Programul Aniversar Ciprian Porumbescu la Chișinău, desfășurat sub Înaltul Patronaj al președintelui României, Klaus Iohannis.





























































Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md