GALERIE FOTO // La Sângerei a fost inaugurat un monument în memoria victimelor DEPORTĂRILOR regimului totalitar comunist de OCUPAȚIE


Zeci de persoane au participat astăzi la inaugurarea, în orașul Sângerei, a unui monument în memoria victimelor deportărilor regimului totalitar comunist de ocupație. Evenimentul a avut loc în ziua în care se împlinesc 82 de ani de la primul val de deportări staliniste.
Monumentul a fost edificat grație Primăriei Sângerei și băștinașilor, rudele cărora au avut de suferit din cauza terorii sovietice.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit la ceremonia de inaugurare a monumentului despre cruzimea de care au dat dovadă „eliberatorii”.
„Primul val de deportări staliniste în republica noastră a avut loc în noaptea dintre 12 și 13 iunie 1941, când circa 20 de mii de oameni au fost luați cu forța și duși în ținuturile crude din Siberia și Kazahstan. Mii dintre ei au murit în lagărele de concentrare, alții au suferit chinuri inimaginabile, și-au văzut viețile distruse, despărțiți probabil pentru totdeauna de cei dragi. Regimul totalitar comunist a comis crime împotriva umanității, crime pe care credeam că nu le vom mai vedea”, a menționat Grosu.
Oficialul a amintit că rușii au recidivat când nimeni nu se aștepta.
„Astăzi, vecinii noștri ucraineni trec prin aceleași calvaruri. Lecția de istorie nu a fost învățată de toți. De aceea, dragi cetățeni, este crucial să luptăm pentru pace, să vorbim despre pace, să fim uniți, nu dezbinați, să fim alături de ucraineni, care astăzi încă mai sunt victimele unor barbari. R. Moldova și oamenii ei au învățat lecțiile istoriei și pledează pentru pace și dreptate, pentru a nu mai admite niciodată suferințe ca cele ale victimelor regimului totalitar comunist”, a conchis Grosu.











































































