15:43:30 05.07.2025
Stiri

FOTO, VIDEO // Împlinirea a 105 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, marcată timp de mai multe zile în R. Moldova: Conferințe, alocuțiuni, concerte, donații de carte și manifestații în stânga Prutului, dedicate evenimentului istoric din 1918

Actualitate 27.03.2023 12:39 Vizualizări1864
FOTO, VIDEO // Împlinirea a 105 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, marcată timp de mai multe zile în R. Moldova: Conferințe, alocuțiuni, concerte, donații de carte și manifestații în stânga Prutului, dedicate evenimentului istoric din 1918

P 27 martie se împlinesc 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România în urma deciziei luate de Sfatul Țării în anul 1918, după 106 ani de ocupație țaristă.

Acest eveniment istoric pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului a fost marcat prin numeroase evenimente organizate în R. Moldova, în acest an mai consistente și mai numeroase.

Șirul conferințelor științifice și altor manifestații publice dedicate sărbătorii și unității românilor au început încă de săptămâna trecută și au avut loc nu numai la Chișinău, dar și în alte localități ale republicii.

CITIȚI și DOC // Ce era scris în Actul Unirii Basarabiei cu România, votat în 1918

Una dintre instituțiile de bază care a găzduit asemenea evenimente este Universitatea de Stat din Moldova (USM), unde a avut loc, pe parcursul săptămânii trecute, seria de manifestări științifice - „Cultura și dialogul academic: deschideri spre viitorul comun european”, organizate în comun cu Universitatea din București și Institutul Cultural Român.

Evenimentele au reunit la USM personalități din mediul academic, de pe ambele maluri ale Prutului, cadre universitare, studenți și parteneri de dezvoltare.



De asemenea, la USM a fost marcată împlinirea a 100 de ani de la adoptarea Constituției României întregite în 1923, din care făcea parte și actuala R. Moldova.

CITIȚI și CENTENAR // Împlinirea a 100 de ani de la adoptarea Constituției României Întregite, marcată la Chișinău. Domnica Manole: „Acest simbol va constitui întotdeauna argumentul superiorității guvernării românești față de stăpânirea sovietică din Basarabia”

Dis-de-dimineață, Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, Facultatea de Istorie și Filosofie, Institutul de Istorie, Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează la USM un eveniment festiv dedicat celor 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

De la ora 16.00, la USM va avea loc dezbaterea organizată de Asociația Editorilor din România, împreună cu personalități marcante ale vieții culturale din România și Republica Moldova, Limbii Române și Unirii dintre Basarabia și România.



În ajun, pe 26 martie, în localitatea Dănceni, raionul Ialoveni, a fost organizat un eveniment festiv dedicat marcării a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, în cadrul căruia au participat demnitari de pe ambele maluri ale Prutului.

CITIȚI și DOC // Locuitorii spațiului geografic „de la Nistru până la Tisa” se numeau ROMÂNI, arată un FACSIMIL ce datează cu anul 1453: Persoane străine care au scris despre populaţia românească din spaţiul carpato-danubiano-pontic


Tot ieri, la bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului s-au adunat zeci de cetățeni care au cerut integrarea în UE „numai cu România și prin România”.


De ziua Unirii Basarabiei cu România, un grup de deputați, senatori și aleși locali de pe ambele maluri ale Prutului a inaugurat în orașul Ialoveni busturile prim-ministrului României din 1918, Alexandru Margheloman, și președintelui Sfatului Țării, Ion Inculet.

Luni, pe 27 martie, a fost inaugurat Parcul Public cu teatru de vară și havuz din comuna Băcioi, suburbie a Chișinăului. Noul parc, care are și o alee a personalităților marcante ale neamului românesc, a fost construit pe o suprafață de 1,36 ha cu bani donați de către România.

La ceremonie a participat președinta Maia Sandu, o numeroasă delegație din România, condusă de Ilie Bolojan, președintele Consiliul Judeţean Bihor, miniștri de la Chișinău și locuitorii din Băcioi.

„Acest parc reprezintă o nouă dovadă concretă a cooperării noastre bilaterale, la nivel central, regional și local, precum și o reconfirmare a susținerii pe care România o acordă autorităților proeuropene de la Chișinău”, a declarat la eveniment Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian Leon-Țurcanu.

Menționăm că, pe parcursul săptămânii trecute, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova cu Biblioteca Județeană Astra Sibiu și cu Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal au adus primele cărți din lotul de peste 2 000 care va fi donat bibliotecilor din R. Moldova și au inaugurat la Chișinău expoziția aniversară „Ambalaj pentru suflet” a Suzanei Fantanariu, precum și expoziția „Artiști români pe mapamond”, ce cuprinde lucrări a peste 50 de artiști români. Acestea vor putea fi admirate la Muzeul Național de Artă al Moldovei până pe 23 aprilie curent.

CITIȚI și Lot de cărți pentru Biblioteca raională „Ion Druță” din Dondușeni, donat de DRRM, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Muzeul Național Brukenthal




Unirea a fost marcată și prin concertul orchestrelor filarmonice de la Botoșani și Chișinău organizat săptămâna trecută la Palatul Republicii de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

În seara zilei de luni, 27 martie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău va avea loc un concert care va marca 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, având genericul „Limba română este patria mea!”.

Pe scenă vor urca nume mari ale cântecului şi teatrului românesc - maestrul Nicolae Botgros și Orchestra „Lăutarii”, Gheorghe Zamfir, Grigore Leșe, Vali Boghean Band, Cristofor Aldea-Teodorovici, actriţa Maia Morgenster, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” etc.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte