02:58:54 29.03.2024
Stiri

FOTO // „Made in Moldova”: BIJUTERII din piese VECHI de la calculator care „înnebunesc” englezii

Social 23.07.2018 18:00 Vizualizări2730 Autor: Ziarul National
FOTO // „Made in Moldova”: BIJUTERII din piese VECHI de la calculator care „înnebunesc” englezii PNUD Moldova


Piesele vechi de calculator capătă viață nouă în atelierul Carolinei Portărescu, o tânără din orașul Orhei. Ea confecționează cercei, brățări și inele din scheme și plăci de calculator, iar marfa o vinde nu doar în republică, dar și peste hotare. Și pentru că munca pe care o face este extrem de minuțioasă, îi sunt de mare folos utilajele pe care le-a procurat dintr-un grant oferit de Uniunea Europeană.



Studii în Filologie, pasiune pentru hand-made

Carolina creează bijuterii de când se ține minte, dar nu s-a gândit să aibă o afacere în acest domeniu. Așa că a făcut o facultate de Filologie în România, iar după absolvirea acesteia a lucrat traducătoare de engleză. Pasiunea pentru lucrurile făcute de mână a învins în perioada când se afla în concediul de maternitate cu primul copil. „Aveam un sac de coji de nuci de cocos și îmi părea rău să le arunc, așa că am decis să le reciclez. Am șlefuit suprafața nucii cu un instrument pe care l-am găsit în garajul tatei, am rotunjit și colorat, iar ceea ce a rezultat a fost o broșă”, povestește femeia.

Primul succes i-a dat curaj, astfel încât Carolina a continuat să facă bijuterii din ce în ce mai sofisticate. La câțiva ani distanță, a ajuns să utilizeze scheme și plăci de calculator – materiale pe care niciun alt meșter artizan din țara noastră încă nu le folosește la confecționarea bijuteriilor. Ideea i-a venit când a găsit câteva plăci în magazinul fratelui său: „Erau atât de frumos colorate – în verde, galben, albastru, încât m-au fascinat din prima. Mi s-au asociat cu un oraș văzut din spațiu”.

Era decisă să le transforme în bijuterii, dar nu știa cum anume să decupeze bucățile de metal, astfel ca să le dea forma dorită. Problema cea mai mare era că nu avea instrumente, iar soluția a găsit-o tot în garajul tatei, încercând să lucreze cu două polizoare unghiulare. A durat luni în șir ca să învețe a tăia bucățile de placă, iar provocarea era că nu știa niciodată dacă va obține sau nu rezultatul pe care îl aștepta.

Mai târziu a adunat bani ca să cumpere un instrument profesionist, dar acesta s-a dovedit a fi contrafăcut. „La un moment dat, în timp ce lucram, a sărit un detaliu din el, așa că l-am aruncat pur și simplu la podea, așa cum era, conectat la priză”, mărturisește Carolina.

Banii europeni au ajutat-o să își dezvolte afacerea

Șansa de a avea un atelier dotat cu instrumentele moderne i-a venit din partea Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de UE și implementat de PNUD.

Și dacă afacerea hand-made s-a născut odată cu primul copil, reorganizarea acesteia s-a produs în timp ce se afla în concediu de maternitate cu cea de-a doua fiică. Pentru a obține grantul s-a înscris la un concurs la care au participat sute de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului. Carolina este convinsă că a reușit să câștige datorită faptului că are o afacere inedită, dar și planului de afaceri bine argumentat. Cu banii obținuți, peste 100 de mii de lei, a cumpărat un întreg arsenal de instrumente, 13 la număr, dar și stative, accesorii, tot felul de lame de tăiat, șlefuit și găurit.

Englezii au făcut o adevărată pasiune pentru creațiile Carolinei

Instrumentarul nou, dar și cunoștințele pe care le-a obținut la instruirile organizate de proiect i-au permis să își dezvolte considerabil afacerea. Astfel, timpul în care confecționează o bijuterie s-a redus, iar volumul de producere a crescut constant. Acum antreprenoarea își vinde marfa nu doar în republică, dar și peste hotare. Creațiile ei au ajuns deja în SUA și Danemarca. Cei mai mulți fani îi are însă în Marea Britanie, de unde îi vin numeroase comenzi.

Și o bună parte din materia primă o obține tot de la cei care îi apreciază creațiile, dar și de la oameni cărora le pasă de mediul ambiant și nu știu altă cale de a recicla computerele vechi. „Primesc plăci chiar și de peste hotare și oamenii îmi spun clar ce tip de bijuterii să confecționez din ele”.

Pe viitor vrea să își lărgească afacerea, astfel încât să deschidă un punct de colectare a deșeurilor electronice, care să includă și transportarea acestora la puncte speciale de reciclare.

Actualmente, Carolina produce nu doar bijuterii, dar și portmonee, brelocuri, semne de carte și multe alte obiecte de diferite forme și culori. În afară de aceasta, tânăra mai are și o afacere în domeniul cosmeticelor bio.

Carolina Portărescu este una din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13 500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. Mai mult, tinerii au beneficiat și de serviciile unor consultanți personali care, timp de 14 luni, i-au ajutat să-și gestioneze cât mai eficient businessul.

Programul finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri, comunităților locale și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și infrastructurii sociale.

Text de Natalia Porubin, PNUD Moldova


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md