FOTO // Lucrările maestrului Corneliu Baba, considerat un Rembrandt al României, au ajuns, în PREMIERĂ, la Chișinău. Secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, a inaugurat EXPOZIȚIA de la Muzeul Național de Artă al Moldovei


Vernisajul expoziției „Corneliu Baba. Artistul realismului profund” a avut loc miercuri-seară, la Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM). Circa 60 de opere importante împrumutate de la muzeele de artă din România, dar și din colecții private pot fi admirate de iubitorii de artă din R. Moldova datorită colaborării dintre Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și Art Safari.
La evenimentul de inaugurare a expoziției au fost prezenți secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, ministrul Culturii al R. Moldova, Sergiu Prodan, Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbarnea, directorul general „Art Safari Bucharest”, Ioana Ciocan, și Vladimir Bulat, membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă.
„Considerat cel mai important portretist român, Corneliu Baba (1906 1997) a fost deseori numit un Rembrandt al României. Lucrările pot fi admirate până pe 29 octombrie la MNAM”, a menționat Adrian Dupu.
„Opera unuia dintre cei mai reprezentativi artiști români, Corneliu Baba, poate cel mai cunoscut și apreciat pictor român al secolului al XX-lea atât în Estul, cât și în Vestul Europei, a ajuns la Chișinău. Ne exprimăm toată recunoștința și gratitudinea pentru efortul operatorului cultural „Art Safari din București” și față de colecționarii și muzeele care au acceptat împrumutul operelor pentru a fi expuse, dar nu în ultimul rând DRRM, care susține constant proiecte culturale de anvergură, asigurând de această dată accesul iubitorilor de artă din R. Moldova la opera marelui artist, profund umanist, Corneliu Baba”, a subliniat directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea.
Expoziția cuprinde lucrări din cele mai importante muzee de artă din România, precum Muzeul Municipiului București, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat, dar și din cele mai prestigioase colecții de artă private.
Corneliu Baba (1906-1997), cel mai mare portretist român, a fost fiul pictorului de biserici Gheorghe Baba și elevul lui Nicolae Tonitza la Școala de Arte Frumoase din Iași, unde a devenit ulterior și profesor.









































































