FOTO // Expoziție inedită la Parlament. Imagini-document din 1990, expuse pentru a marca 35 de ani de la Podul de Flori


O expoziție inedită de fotografie, intitulată „Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori”, a fost inaugurată astăzi în incinta Parlamentului Republicii Moldova, pentru a marca un moment definitoriu în istoria relațiilor dintre cele două maluri ale Prutului.
Organizat de Agenția Informațională de Stat „Moldpres”, în parteneriat cu Agenția Națională de Presă „Agerpres” de la București, evenimentul comemorează primul Pod de Flori, care a avut loc pe 6 mai 1990, când mii de români și moldoveni s-au întâlnit simbolic la graniță, fără pașapoarte sau controale, într-o manifestare unică de fraternitate.
Potrivit Agenției „Moldpres”, expoziția cuprinde 40 de fotografii documentare realizate de fotografi renumiți din Republica Moldova și România, iar lucrările sunt expuse și în Parlamentul României.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a subliniat, evenimentul de inaugurare a expoziției, importanța istorică a Podului de Flori, numindu-l „un gest de curaj și solidaritate” și „un simbol al renașterii conștiinței naționale”.
Oficialul a declarat că, „dacă generația de atunci a construit un pod de flori, generația de azi are datoria să clădească poduri de piatră – durabile și reale”.
La vernisaj au participat istorici, fotografi, oficiali, dar și martori ai evenimentului din 1990.
Istoricul Igor Cașu, director al Agenției Naționale a Arhivelor, a oferit un context detaliat al perioadei, evocând mișcările de eliberare națională de la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90 ai secolului trecut, marcate de mitinguri, revendicări identitare și simboluri precum tricolorul românesc.
Directorul Agenției Informaționale de Stat „Moldpres”, Vitalie Hadei, a mulțumit colegilor de la „Agerpres” pentru colaborare, dar și Parlamentului Republicii Moldova pentru deschiderea de a fi gazda acestei expoziții.
„Așa cum a spus și domnul președinte Igor Grosu, după 35 de ani de la Podul de Flori, recent am fost martorii demarării lucrărilor pentru construcția, în sfârșit, a unui pod de piatră peste Prut. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm simbolistica evenimentelor de la începutul anilor ’90 ai secolului trecut, atunci când basarabenii au luat cu asalt frontiera impusă pe Prut, dornici să treacă dincolo, dornici să arunce la coșul de gunoi al istoriei despărțirea de frați. Sunt bucuros că Agenția „Moldpres”, împreună cu colegii de la „Agerpres”, a reușit astăzi, prin această expoziție cu imagini inedite, să amintească de Podul de Flori de acum 35 de ani, în evenimente-sincron, organizate în parlamentele de la Chișinău și București”, a menționat Vitalie Hadei, citat de „Moldpres”.
Prezent la inaugurare, directorul general adjunct al Agenției Naționale de Presă „Agerpres”, Cristian-Dan Durleci-Mateescu, a evidențiat faptul că, după 35 de ani, Prutul este traversat nu doar de oameni, ci și de cultură, informație și energie – simboluri ale unei relații tot mai apropiate între cele două țări.
„Cuvintele sunt de prisos pentru că fotografia valorează cât 1000 de cuvinte. Probabil, privindu-le, vom înțelege mai bine dorința cetățenilor de a trece Prutul. Tot fotografiile ne arată și evoluția lucrurilor după 35 de ani”, a spus Durleci-Mateescu.
Fotograful Mihai Potârniche, unul dintre autorii imaginilor expuse, a subliniat că documentele vizuale expuse „mărturisesc voința sinceră de reunire a fraților despărțiți de Prut”, chiar dacă, la acel moment, Republica Moldova nu era un stat independent.
Expoziția va fi deschisă publicului în Parlamentul Republicii Moldova până pe 16 mai curent, urmând să fie inaugurată la ora 16:00 și la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului din România, ca parte a efortului comun de rememorare și reafirmare a legăturilor istorice și culturale dintre cele două state.
Foto: Agenția Informațională de Stat „Moldpres”









































































