13:55:19 27.04.2024
Stiri

FOTO // Digital Innovation Hub of Moldova, pași pe calea TRANSFORMĂRII într-un veritabil European DIH

Actualitate 31.01.2024 09:23 Vizualizări6331 Autor: Ziarul National
FOTO // Digital Innovation Hub of Moldova, pași pe calea TRANSFORMĂRII într-un veritabil European DIH


Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este singurul centru de inovare digitală în R. Moldova creat pe modelul European DIH, oferind o abordare inovativă în implementarea transformării digitale a IMM-urilor. Unul dintre obiectivele majore ale hub-ului este transformarea lui într-un veritabil EDIH, o structură care va putea coordona transformarea digitală a republicii, bazându-se pe vasta experiență a partenerilor europeni.

DIH of Moldova a fost inițiat de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), în calitatea sa de orchestrator al hub-ului, împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale.

Crearea acestui hub a fost susținută în decembrie 2021 de către Ministerul Economiei al R. Moldova, ADR Nord-Est din România. Hub-ul a beneficiat și de suportul USAID și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului.

DIH of Moldova este o structură de tip One-Stop-Shop. Hub-ul sprijină companiile să devină mai competitive prin îmbunătățirea proceselor, produselor și serviciilor, folosind tehnologii digitale, oferind servicii suport companiilor dintr-o anumită regiune, prin cooperare prin intermediul unui multipartener pentru conștientizarea tehnologiilor de digitizare, explorarea inovației, dezvoltarea viziunii și strategiei pentru business, training, acces la fonduri și investiții, dar și cercetări etc.

Grație proiectului Digital Transformation of small and medium-sized enterprises in EaP countries (DT4SME), finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în perioada 31 mai - 1 iunie 2023, DIH of Moldova a fost prezent la prima întâlnire anuală a rețelei de European Digital Innovation Hubs (EDIH), EDIH Network Summit 2023, care s-a desfășurat la Bruxelles, Belgia.



În cadrul acestei reuniuni, înalți demnitari ai Comisiei Europene, responsabili de EDIH au prezentat exemple inspiraționale de succes în transformarea digitală, dar și instrumente pentru buna funcționare a EDIH.

La summit s-a discutat și despre modalitatea de susținere a EDIH din partea autorităților naționale și regionale. Discuțiile s-au purtat cu reprezentanții autorităților naționale și regionale, despre modul în care aceștia pot colabora, împreună cu EDIH-urile, pentru a sprijini companiile pe calea lor de digitalizare.

Sesiunile de socializare care au avut loc, au oferit un prilej frumos pentru a face cunoștință și de a schița anumite activități comune în viitorul apropiat cu reprezentanții mai multor EDIH-uri din România, Polonia, Germania, Portugalia, dar și cu colegii din Ucraina și Georgia.

Tot în cadrul EDIH Network Summit 2023 au avut loc prezentările istoriilor de succes referitoare la colaborarea între diferite entități EDIHpentru accelerarea transformării digitale a IMM-urilor. În continuare au urmat 2 sesiuni paralele unde au fost discutate subiecte legate de soluțiile digitale pentru domeniul sănătății, dar și provocările care stau la baza procesului de transformare digitală a companiilor cu o maturitate digitală redusă.

EDIH Network Summit 2023 a fost un prilej bun pentru a prezenta și discuta provocările cu care se confruntă hub-urile de inovare digitală în afara Uniunii Europene. Astfel, în cadrul reuniunii a fost organizată o sesiune încadrată în proiectul DT4SME. La această sesiune s-a vorbit despre activitatea hub-urilor de inovare digitală în țările parteneriatului estic, cu prezentarea istoriilor de succes din Ucraina, Republica Moldova și Georgia.



DIH of Moldova a prezentat evoluția, starea actuală și rezultatele activității hub-ului de inovare digitală în Republica Moldova.

În continuare, Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) și Digital Innovation Hub of Moldova au participat pe 19 octombrie, la invitația organizatorilor, la evenimentul de lansare a proiectului axat pe transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic (DT4SME).



În cadrul evenimentului, președintele ACETI, Ion Bodrug a prezentat viziunea asociației, dar și reușitele recente ale Digital Innovation Hub of Moldova pe direcția transformării digitale în cadrul IMM-urilor. În acest context a fost subliniat scopul ca în perioada următoare Digital Innovation Hub of Moldova să devină un veritabil European Digital Innovation Hub.

Dialogul cu colegii de la hub-urile similare din statele parteneriatului estic continuă și după summitul de la Bruxelles. În ziua de 21 noiembrie, l-am avut în vizită pe colegul din Ucraina Volodymyr Nochvai, șef la Centrul Virtual Digital Innovational NOSC-UA DIH din Kiev.În ziua imediat următoare, 22 noiembrie, președintele ACETI Ion Bodrug a participat la conferința internațională Clusters Meet Regions Iasi, organizată la Iași, România, de Platforma Europeană de Colaborare a Clusterelor, în numele Comisiei Europene, în parteneriat cu Agentia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est din România și Asociatia Clusterelor din Romania – CLUSTERO. Având genericul „Clusterele ca forță motrice a ecosistemelor regionale de inovații”, conferința a pus un accent deosebit pe cooperarea internațională și interregională a clusterelor în relațiile cu Ucraina și Republica Moldova. În asemenea condiții a fost continuată discuția referitor la colaborarea hub-urilor similare în Republica Moldova, România și Ucraina.




Implicarea ACETI în proiectul „Transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic” (DT4SME) a devenit și mai activă din decembrie 2023, când asociația a devenit parte a echipei de implementare a proiectului în Republica Moldova, alături de GIZ Moldova.

Participarea DIH of Moldova în acest proiect are ca obiectiv consolidarea hub-ului ca mecanism instituționalizat pentru IMM-urile din regiunea de nord a Republicii Moldova pentru a parcurge transformarea digitală.

Beneficiarii proiectului sunt întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Proiectul lucrează cu IMM-urile atât direct, cât și prin intermediul intermediarilor (cum ar fi ACETI) și factorilor de decizie publică, care vor fi sprijiniți pentru a crea sisteme regionale de inovare și digitalizării. Împreună cu partenerii săi politici, proiectul va lucra la îmbunătățirea condițiilor - cadru și a politicilor naționale și regionale pentru transformarea digitală a IMM-urilor, va intensifica cooperarea între actorii din ecosistemele digitale și antreprenoriale pentru dezvoltarea a ofertelor de servicii care să permită transformarea digitală a IMM-urilor și va îmbunătăți capacitatea IMM-urilor de a implementa soluții digitale pentru procesele lor de afaceri și de producție.



În acest sens deja au avut loc ateliere de lucru în cadrul cărora au fost prezenți circa 50 de participanți din partea majorității membrilor DIH of Moldova. În cadrul acestor ateliere au fost enunțate obiectivele proiectului, specificul activității și al membrilor DIH of Moldova, lista de beneficii și servicii ale hub-ului, programele existente în țară în domeniul digitalizării, dar și Strategia de transformare digitală 2023-2030 a RM, la elaborarea căreia a adus un aport considerabil și ACETI. Au fost prezentate și oportunitățile ce vor apărea datorită perspectivei de transformare a DIH of Moldova într-un veritabil European Digital Innovation Hub (EDIH). De asemenea, a fost prezentat chestionarul elaborat în cadrul proiectului. Acesta se referă la serviciile de consultanță pentru digitalizarea IMM-urilor. Participanții la atelierele de lucru au fost invitați să nu ezite să-l completeze.



„Acest sondaj ne va ajuta să înțelegem de ce este nevoie și să găsim soluții pentru a rezolva problemele existente. Vă vom ajuta să vă ajutați pe voi înșivă cu ajutorul proiectelor disponibile”, a punctat Ion Bodrug, președintele ACETI, referindu-se la necesitatea sondajului.




Artur Bulat, reprezentantul GIZ Moldova, a salutat startul implementării proiectului și a menționat importanța transformării digitale a pentru o dezvoltare sustenabilă și armonioasă a economiei, dar și a întregii societăți din Republica Moldova.



Toate aceste activități organizate au cristalizat apariția unui ecosistem IT care s-a consolidat în jurul DIH of Moldova, care, la rândul lui, a reunit în jurul său companii IT și media, instituții educaționale, instituții de cercetare-inovare, incubatoare de afaceri, camere de comerț și industrie din regiuni, parcuri industriale, municipalități, asociații de afaceri și asociații de afaceri, de tot 35 entități la începutul anului 2024.

Acest articol este publicat cu sprijinul proiectului „Transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic“, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ). Proiectul este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md