11:02:29 24.07.2019
 
Stiri

FOTO // Cetățenii din Ungheni, plecați la muncă peste hotare, au trimis acasă peste ZECE mii de dolari pentru a amenaja UNICUL parc din oraș

Social 10.05.2018 16:00 Vizualizări2153 Autor: Ziarul National
FOTO // Cetățenii din Ungheni, plecați la muncă peste hotare, au trimis acasă peste ZECE mii de dolari pentru a amenaja UNICUL parc din oraș MiDL

Locuitorii din Ungheni care au plecat în căutarea unei vieți mai bune peste hotare au răspuns la apelul Asociației „Ungheneni de Pretutindeni” și au trimis acasă peste 10 mii de dolari. Cei rămași acasă au mai adăugat 2 500 de dolari și, cu încăalte zeci de mii de dolari de la Guvernul Elveției și Consiliul raional, dar și de la Primăria Cluj-Napoca, unicul parc din oraș, întins pe o suprafață de circa zece hectare, a prins viață.

„Nu-mi imaginez cum am lăsat totul acasă şi am plecat pentru trei ani în Irlanda”, spune Ion Poia, preşedintele Asociaţiei „Unghenenii de Pretutindeni”, admirând aleile din parc care tocmai au fost renovate cu contribuția băştinaşilor plecaţi departe de oraşul natal – Ungheni.

AMI_0385
Ion Poia cu familia se plimbă pe aleile proaspăt amenajate în parcul din centrul orașului natal

Acesta a fost primul proiect realizat pentru oraş de unghenenii din întreaga lume împreună cu autorităţile publice locale. Toate graţie faptului că Ion este punctul de legătură dintre unghenenii plecaţi de acasă şi primărie. Funcţia de preşedinte este principala activitate voluntară pe lângă faptul că este angajat, are familie şi un copil și joacă fotbal pentru oraşul natal.

„Din păcate, cei 8100 copii şi tineri din Ungheni, printre care şi 353 rămaşi fără îngrijirea părinţilor care sunt plecaţi peste hotare, nu aveau oportunităţi de dezvoltare a pasiunilor şi spații amenajate pentru petrecerea timpului liber”, susţine Ion Poia.

Deşi autorităţile publice locale din Ungheni încearcau să creeze cât mai multe alternative pentru petrecerea timpului liber pentru copii şi tineri, totuşi, în oraş lipsea un parc cu activităţi interesante.

În Cartierul Tineretului, în care locuiesc aproximativ 15 000 de persoane, iar majoritatea stau în blocuri supraetajate, este situat unicul parc din oraş, cu o suprafaţă de circa 10 ha. Acesta era într-o stare deplorabilă. Mai mult de 25 ani nu au fost făcute investiţii, iar parcul amenajat în perioada fostei Uniuni Sovietice, a ajuns un loc fără bănci, iluminat şi chiar fără trotuare.

Arborii masivi şi aerul curat erau o adevărată atracţie pentru toată lumea, însă în starea în care era parcul, puţini se aventurau să facă scurte plimbări.

Pînă 1-1
Unicul loc cu aer curat din centrul orașului, era puțin atractiv pentru ungheneni

„Nu puteam sta în parc deoarece, elementar, lipseau băncile. Copiii nu puteau merge cu rolele, trotinetele sau practica sportul, deoarece nu erau nici măcar trotuare. Din cauza terenului accidentat plimbările pentru persoanele în etate și persoanele cu dizabilităţi, chiar şi în timpul zilei, erau riscante. Seara parcul era pustiu deoarece lipsea iluminatul public”, spune Tatiana Ternovschi, mamă a trei copii.

Pînă 1
Demararea lucrarilor de amenajare a aleilor din parcul din orașul Ungheni a început în primăvara anului 2017

La iniţiativa PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală”, în anul 2016 a fost creată Asociaţia de băştinaşi ca partener de dialog cu primăria.

În același an a fost efectuat un sondaj pentru identificarea priorităţilor oraşului. Băştinaşii și migranţii din orice colţ al lumii au participat la sondajul online şi off-line şi la focus grupuri şi și-au manifestat interesul de a contribui la amenajarea parcului din municipiul Ungheni.AMI_0464
Peste 30 mii locuitori ai orașului Ungheni au un loc bine amenajat pentru toate categoriile de vârstă pentru petrecerea timpului liber

Pentru colectarea sumelor necesare, Ion Poia, în calitate de preşedinte al Asociației, a desfășurat campanii de colectare de fonduri și a facilitat buna organizare a unor evenimente culturale în parcul central precum „Ziua copiilor” cu distracţii pentru copii, meci de fotbal între băştinaşi etc. Toate acestea au adus contribuţii financiare din partea orăşenilor de 2 500 de dolari.

Pe lângă aceasta, Ungheniul a fost una din cele 38 de localităţi participante la prima campanie de crowdfunding din Moldova ce avea scopul de a soluţiona unele probleme comunitare.

Astfel, 187 de băştinaşii ungheneni şi migranţi au contribuit cu suma de 10 300 de dolari, care a fost donată online.

Guvernul Elveţiei, Primăria municipiului Ungheni împreună cu Consiliul Raional Ungheni au donat câte 20 de mii de dolari pentru renovarea parcului, prima etapă.

„Noi suntem foarte mândri că prin acest proiect am dat startul amenajării parcului. Din banii colectaţi am reuşit să renovăm primele două alei paralele de 300 de metri lungime, să amenajăm spații de joc pentru copii și piste pentru bicicliști, utilizatori de role, trotinete, skateboard-uri și alte mijloace de transport de agrement. Pe parcurs au mai fost identificate resurse pentru a continua amenajarea altor zone din parc. O contribuție financiară considerabilă a fost alocată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca pentru amenajarea „Orășelului Copiilor” în parcul central. Suntem în căutarea altor surse financiare pentru a continua lucrările de amenajare a parcului central ”, spune primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros.

_dsc1209jpg_35889014513_o
În luna august 2017, primarul orașului, Alexandru Ambros, și managera proiectului MiDL, Olesea Cazacu, au tăiat panglica de lansare a primelor alei amenajate din parcul din Ungheni

Acum, toată lumea, inclusiv familiile cu copii se plimbă în linişte şi siguranţă, tinerii au spaţii interesante şi sigure pentru distracţii, iar persoanele în etate şi cele cu dizabilităţi se pot plimba şi odihni pe băncile din parcul renovat.

„Mai am un vis și îmi doresc mult să creez o Academie de fotbal pentru copii. Acum, în timpul liber, antrenez doi copii să facă fotbal de performanţă. Pentru aceasta este nevoie să amenajăm un teren de fotbal în acest parc”, spune Ion Poia.

AMI_0564

Ion Poia, în antrenamente cu discipoli care urmează să joace în echipe din România. Pentru acești copii își dorește un teren de miniforbal în parcul din centrul orașului Ungheni

Prin intermediul proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală” în alte 13 localităţi din Republica Moldova, migranţii au fost implicați în crearea de condiţii de recreere mai bune (parcuri, săli de sport, case de cultură) pentru comunităţile de baştină. Alte 27 de proiecte de infrastructură locală au fost realizate cu suportul financiar al moldovenilor plecați din localitățile de baștină. În total a fost adunată suma de 3,4 milioane lei (205,3 mii USD).

Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat începând cu anul 2015 de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova cu susţinerea financiară a Guvernului Elveţiei în 38 localităţi din Republica Moldova.

Text de Tatiana Solonari, MiDL

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Cazul moldovenesc”

19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md