01:10:59 15.06.2024
Stiri

FOTO // Cel mai mare sportiv din istoria R. Moldova, Tudor Casapu, la 60 de ani. Mingireanul, SINGURUL campion olimpic moldovean la o probă individuală, a primit în dar ALBUMUL „Campion pentru eternitatea neamului”

Actualitate 19.09.2023 11:31 Vizualizări2575 Autor: Ziarul National
FOTO // Cel mai mare sportiv din istoria R. Moldova, Tudor Casapu, la 60 de ani. Mingireanul, SINGURUL campion olimpic moldovean la o probă individuală, a primit în dar ALBUMUL „Campion pentru eternitatea neamului” Aurelia Ciobanu


Tudor Casapu s-a învrednicit de cea mai înaltă distincție posibilă în lumea sportului, prin adjudecarea medaliei de aur la Jocurile Olimpice de la Barcelona 1992, devenind în 1990 campion mondial (Ungaria) și în 1991 medaliat cu bronz la Mondiale (Germania) și Europene (Polonia). Iar ca manager (începând din anul 2003 a fost conducător al Federației naționale și tehnician) a creat infrastructura necesară selectării și cultivării tinerelor talente și unor generații noi de campioni, împărtășindu-și în același timp inestimabila experiență prin activitatea de antrenor.

Și, ca o încununare și deosebită prețuire a acestor realizări remarcabile, în data de 18 septembrie 2023, chiar de ziua de naștere a omagiatului, în cadrul unui eveniment festiv a fost lansat albumul „Campion pentru eternitatea neamului” (autori Eduard Ciobanu și Iulian Bogatu).

Această lucrare este dedicată vieţii unei persoane remarcabile şi unui atlet de excepţie – Tudor Casapu, fiind nu numai o lucrare autobiografică a unui mare Campion Olimpic și Mondial, ci şi o retrospectivă despre „Eroul propriei vieţi”, care va rămâne un ideal demn de urmat pentru tânăra generaţie prin dârzenia plină de forță şi prin curajul său, calități demonstrate atât la competițiile sportive de performanţă cât şi în lupta cu greutăţile și încercările mari ale vieţii care i-au ieșit în cale.

În semn de înaltă prețuire, la festivitate au fost prezenți: președintele Comitetului Național Olimpic, Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic; Larisa Popova, campioană olimpică; Mihai Ciobanu, Artist Emerit al R. Moldova, alte mari personalități, promotoare ale sportului internațional și autohton.

„Tudor Casapu este un om de o mare valoare atât pe plan profesional, cât şi moral. Este primul dintre sportivii noştri de frunte care au făcut să vibreze de mândrie și entuziasm inimile noastre, izbânda lui sportivă fiind de fapt cea mai splendidă victorie a unui reprezentant al Moldovei, stat devenit independent cu puţin timp înainte de triumful său. „Mustăciosul cu mușchi de oţel”, cum mai era supranumit unicul campion olimpic al R. Moldova la o probă individuală, este un om cu caracter, cu verticalitate, serios şi mai ales determinat să fie învingător. Acest proiect, susținut financiar de Primăria Chişinău, vine să contribuie la faptul ca marii campioni să nu fie uitați pentru că sunt, poate, cei mai eficienți ambasadori ai țării”, a declarat președintele Asociației Presei Sportive din Moldova, Eduard Ciobanu.

Tudor Casapus-a născut pe data de 18 septembrie 1963 la Mingir, Hâncești. Aobținutmaimultetitluri de campion la haltere: estecvadruplu campion al UniuniiSovietice (1987-1990), campion mondial (1990, Budapesta, Ungaria), medaliat cu bronz la CampionateleEuropeneși Mondiale (1991). A reprezentat R. Moldova înechipaunificată a CSI la JocurileOlimpice de la Barcelona, 1992, obținândmedalia de aur la haltere, categoria 75 kg şistabilindastfel o performanțădeosebităînsportulautohton: esteunicul campion olimpic la o probăindividualăşicelmai mare sportiv din istoria R. Moldova.

AabsolvitInstitutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău, Academia de poliție „Ștefan cel Mare” a MAI și Academia de AdministrarePublică pe lângăPreședintele R. Moldova. Înperioadaanilor 1985-2011 aactivatînorganeleafacerilor interne. Pânăînanul 1995 a fost instructor de sport de categoriesuperioară al echipei sportive de performanță a DepartamentuluiTrupelor de Carabinieri (DTC), maiapoi – șef-adjunct al Secțieipregătirefizicăși sport a DTC.

Înanii 1999-2011 a fostșef al secției sport profesionist la CSC „Dinamo” din Chișinău. Din anul 2007, avândgradul de colonel, a deținutfuncția de șef-adjunct al CSC „Dinamo”. Înanul 2003 devinepreședinte al Federației de Haltere din R. Moldova, actualmenteestepreședintede onoareal foruluide profil.Decoratcu OrdinulRepublicii(1992).


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md