04:50:34 16.04.2024
Stiri

FOTO // Are cetățenie rusă și este susținător al invaziei în Ucraina. Noi detalii despre neonazistul reținut de SIS

Actualitate 23.02.2024 16:16 Vizualizări1269 Autor: Ziarul National
FOTO // Are cetățenie rusă și este susținător al invaziei în Ucraina. Noi detalii despre neonazistul reținut de SIS


Tânărul de 34 de ani, cercetat penal pentru promovarea nazismului, are cetățenie rusă și a locuit pe teritoriul Federației Ruse. La fel, acesta a fost anterior expulzat din Ucraina pentru tentativă de destabilizare, susțin sursele Deschide.MD apropiate anchetei.

D.S., individul care este un susținător al ideologiei naziste, a locuit în Rusia în perioada anilor 2021 - 2022, unde a fost cooptat în cadrul unei organizații extremiste de sorginte nazistă – „NEPRIMIRIMAIA LIGA” („Liga intransigentă” – trad.). Organizaţia respectivă este interzisă în Rusia datorită activităţilor neonaziste.

După revenirea în R. Moldova, bănuitul a aderat la gruparea „CUIBUL BASARABEAN”, unde a iniţiat un şir de activităţi de cooptare în cadrul unui grup a mai multor cetățeni moldoveni. Precizăm că organizația dată la fel promova activități cu viziuni extremiste, de natură antisemită şi xenofobă prin intermediul canalelor de Telegram.

Citește și: Doi indivizi de la Chișinău care promovau pe Telegram mesaje fasciste și antisemite, negând Holocaustul, cercetați penal: Unul dintre ei este adolescent

În activitatea sa, D.S. instruia membrii organizației și coordona acțiunile acestora. Conform surselor Deschide.MD, scopul urmărit a fost organizarea unor acțiuni de destabilizare în preajma unor evenimente publice sau, după caz, utilizarea membrilor organizației în cadrul manifestațiilor de protest.

De menționat că, pe parcursul anului 2022, individul a întreprins mai multe vizite în Ucraina, unde a încercat să implementeze anumite tehnici cu caracter destabilizator. Totuși, acesta a suferit eșec, fiind expulzat de autoritățile de la Kiev.


Anterior, tânărul a fost amendat de polițiștii moldoveni pentru promovarea simbolurilor de război, dar şi a agresiunii Rusiei în Ucraina.

Amintim că PCCOCS și SIS au anunțat astăzi despre documentarea a unui tânăr și a unui minor din capitală pentru promovarea pe un canal de Telegram a mesajelor naziste și antisemite, precum și negarea existenței Holocaustului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md