18:49:16 28.03.2024
Stiri

Fost deputat: „De ce nu pot să-mi iau rămas-bun de la regretatul regizor și jurnalist Viorel Mardare în biserica lui Ciuntu”

Social 11.03.2019 09:43 Vizualizări7760 Autor: Ziarul National
Fost deputat: „De ce nu pot să-mi iau rămas-bun de la regretatul regizor și jurnalist Viorel Mardare în biserica lui Ciuntu”


Am aflat cu multă durere în suflet de plecarea din această viață a cunoscutului și mult prea tânărului regizor și jurnalist Viorel Mardare, care a pierdut lupta cu boala crâncenă de care suferea.

Dar și mai îndurerat mă simt în această zi de duminică, 10 martie 2019, când sunt anunțat de presă să vin să-mi iau rămas-bun de la regretatul om de cultură din Basarabia la „Biserica Teodora de la Sihla” din centrul Chișinăului.

„Prietenii și cei care l-au cunoscut pe regretatul regizor și jurnalist Viorel Mardare sunt așteptați astăzi, începând cu ora 17.30, la Biserica Teodora de la Sihla…”, scriu agențiile de știri.

La noi, la români, trupul celui trecut la Domnul stă, înainte de înmormântare, în biserică pentru a i se face priveghiul creștinesc, o împreună-petrecere sau priveghere a rudelor, prietenilor și cunoscuților adormitului, care are menirea de a-l conduce pe acesta prin rugăciune pe drumul său spre veșnicie.

Dar priveghiul creștinesc, la noi, la românii ortodocși, poate avea loc doar într-o biserică ortodoxă canonică, nicidecum în una necanonică sau fals ortodoxă și fals românească, așa cum este biserica preotului Ioan Ciuntu!

Celor neinformați, le amintesc următorul lucru:

Biserica lui I. Ciuntu din centrul Chișinăului nu face parte din Mitropolia Basarabiei, deci nu este românească!

Aceasta a fost înregistrată la Ministerul Justiției al Republicii Moldova la 17 Ianuarie 2014 cu denumirea „cultul religios Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei de Răsărit”. Potrivit presei de atunci, „numele lui Ioan Ciuntu nu apare în nici unul din documentele juridice legalizate, însă printre „fondatorii pioşi”figurează Elvira Ciuntu, nevasta-preoteasă a parohului bisericii „Sf. Teodora de la Sihla“, și fiica sa, Ina Ciuntu. Acest demers bizar, suspect nu miroase deloc a smirnă şi tămâie, ci mai curând a… altceva, chiar și a unui atac de tip raider asupra Bisericii Ortodoxe”.

Conform actelor legalizate, sediul acestui „nou cult” se află într-un… apartament, care i-ar aparţine unui anume Gheorghe Vasiliu, care ar fi fost ales drept „preşedinte” al acestei „Mitropolii”.

Potrivit Mitropoliei Basarabiei, „unul din scopurile apariţiei acestui nou „cult” este subminarea activităţii Mitropoliei Basarabiei şi denigrarea Întâistătătorului ei”.

Anume din aceste considerente de mai bine de zece ani ierarhii Mitropoliei Basarabiei nu slujesc la biserica „Sfântul Teodor Tiron şi Sfânta Teodora de la Sihla”.

„Noul cult religios”, în spatele căruia se află preotul Ioan Ciuntu, are alte scopuri decât cele creștinești…

„Preotul Ioan Ciuntu şi-a format o mitropolie nerecunoscută de nimeni. Este, pur şi simplu, o organizaţie acceptată de Ministerul Justiţiei ca persoană juridică, care nu este susţinută de nici o Biserică nici din ţară, nici de peste hotare şi este o mişcare separatistă în sânul Bisericii Ortodoxe. Părintele Ioan s-a folosit mereu de numele Mitropoliei Basarabiei, şi-a făcut capital de imagine şi de resurse umane”, menționa, într-o declarație de presă, preotul Ioan Cosoi, vicarul administrativ al Mitropoliei Basarabiei.

Dar mai grav decât atât este altceva: este faptul că acest „nou cult” se află în afara „comuniunii dogmatice, canonice şi liturgice cu celelalte Biserici Ortodoxe” și are drept scop principal căpătuirea autorilor și stăpânilor lui din umbră, precum și amăgirea credincioșilor.

Iată ce spune în acest sens ieromonahul Petru Pruteanu, doctor în teologie ortodoxă:„Nu este menţionată jurisdicţia de care aparţine această Mitropolie, ceea ce înseamnă că se vrea o Mitropolie autocefală, dar nici acest lucru nu este stabilit şi nici principiul comuniunii dogmatice, canonice şi liturgice cu celelalte Biserici Ortodoxe. E o organizaţie religioasă fantomă, ruptă de Biserica Ortodoxă Universală, cu scopul de a face bani şi de a amăgi lumea“.

În afară de asta, fiul preotului Ioan Ciuntu, diaconul Adrian Ciuntu, a fost hirotonit în preot, la 10 iunie 2017, de către Mitropolitul Vladimir al Chişinăului şi al „întregii Moldove”, conducătorul structurii eclesiastice a Patriarhiei Moscovei din R. Moldova.

Potrivit Mitropoliei Basarabiei, „hirotonia diaconului Adrian Ciuntu, fiul părintelui Ioan Ciuntu, în preot, de către un ierarh al Bisericii Ruse reprezintă o încredinţare în plus pentru românimea din Basarabia că părintele Ioan Ciuntu, considerat ca fiind cleric al Mitropoliei Basarabiei, s-a aflat şi se află într-o altă jurisdicţie eclesiastică, decât cea pe care o anunţă Sfinţia Sa public”.

Această „jurisdicție ecleziastică” nu este alta decât cea, necanonică, a Bisericii Ruse, nedreptatea și silnicia căreia asupra Basarabiei și neamului românesc a fost denunțată cu demnitate și curaj de regretatul Patriarh Teoctist într-o scrisoare, transmisă în anul 1993, răposatului patriarh rus Alexei.

Iată care sunt considerentele de principiu din care nu voi merge în această noapte la biserica lui I. Ciuntu pentru a-mi lua rămas-bun de la un om drag inimii mele.

Mă voi ruga pentru el încercând a-l ajuta, prin pomenire și priveghere, să treacă de Judecata cea înfricoșătoare spre fericirea cea veșnică.

Dumnezeu să-l odihnească în pace cu drepții!

Text de Ștefan Secăreanu, fost deputat

Sursa: secareanu.wordpress.com


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md