Forumul Public pentru lansarea dialogului cu privire la semnarea Pactului Social „Pentru Moldova” a început! Apelul lui Timofti


Forumul Public pentru lansarea dialogului cu privire la semnarea Pactului Social „Pentru Moldova” a început, astăzi, la Palatul Republicii, unde participă peste 75 de reprezentanți ai societății civile, partidelor politice, mass-media, mediului academic, diplomați etc.
În debutul evenimentului, președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, i-a îndemnat pe cei prezenți „să vorbim despre noi și despre problemele noastre reale care afectează viața cetățenilor” și să ajungă la un consens între grupul politic și cel social.
„Am ajuns prea departe în a ridica bariere între aceste grupuri. (…) Scopul nostru este de a ne dezvolta democratic în care să existe loc sub soare pentru fiecare. Sunt prea multe tabere într-un spațiu atât de mic”, a constatat șeful statului.
Potrivit lui Timofti, acum „stau la pândă o seamă de aventurieri politici finanțați din exterior” ca să profite de pe urma situației dificile din R. Moldova, dar „nu s-ar fi ajuns la aceasta, dacă ar fi existat mai multă responsabilitate” din partea politicienilor de la guvernare.
Președintele crede că „efectul de căpătuire” al acestora „a lovit în cei mulți”, iar toți cei care nu-și îndeplinesc obligațiunile, inclusiv judecătorii, „trebuie puși la respect”.
La rândul său, spicherul Andrian Candu a recunoscut faptul că „guvernarea a făcut greșeli”, dar „sunt și lucruri realizate”, referindu-se la semnarea Acordului de asociere cu UE, liberalizarea regimului de vize etc. În opinia lui Candu, acum guvernarea trebuie să recupereze încrederea cetățenilor în instituțiile publice.
Iar premierul Valeriu Streleț a enumerat câteva acțiuni demarate de Guvern menite să accelereze reformele în R. Moldova, printre care relansarea strategiei anticorupție, curățirea și asanarea sistemului financiar-bancar, interconectarea la sistemul energetic european etc.
Unul dintre liderii Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, prezent la eveniment, a spus însă faptul că actuala guvernare nu ar vrea să schimbe nimic, a propus depolitizarea instituțiilor statale, demiterea funcționarilor care au contribuit la furtul secolului, să se dea curs cerințelor protestatarilor, să fie întors statului Aeroportul Internațional Chișinău, deoligarhizarea statului etc.
Menționăm că organizarea formului s-a lăsat și cu nemulțumiri. Blocul Unității Naționale (BUN), de exemplu, a condamnat modul în care autoritățile Republicii Moldova și-au ales partenerii de dialog. „Deși organizează un așa-numit Forum Public, puterea își selectează pe criterii netransparente interlocutorii, ignorând cel mai activ segment civic din Republica Moldova. BUN și-a exprimat disponibilitatea de a participa la dialog atât în mod public, printr-un comunicat emis luni de Mișcarea Civică Tinerii Moldovei, cât și în privat, prin discuții cu persoanele implicate în procesul de organizare a acestui așa-numit Forum Public. Este regretabil faptul că autoritățile se tem să inițieze discuții cu adevărat deschise pentru a identifica pașii concreți în vederea depășirii crizei profunde în care a ajuns Republica Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al BUN.













































































