16:40:10 25.09.2022
Stiri

Flashmob în fața Executivului R. Moldova. Tinerii organizației „START”, din cadrul mișcării civice „O viață nouă”, cer demisia Guvernului, ca urmare a deciziei de optimizare a universităților

Actualitate 08.07.2022 15:40 Vizualizări1060 Autor: Ziarul National
Flashmob în fața Executivului R. Moldova. Tinerii organizației „START”, din cadrul mișcării civice „O viață nouă”, cer demisia Guvernului, ca urmare a deciziei de optimizare a universităților


Organizația de tineret „START”, din cadrul mișcării civice „O viață nouă”, cere demisia imediată a ministrului Educației, Anatolie Topală, dar și a întregului Guvern Gavrilița. Revendicarea a fost înaintată în contextul deciziei de a optimiza instituțiile de învățământ superior. Potrivit participanților, această optimizare ar presupune lichidarea mai multor universități importante.

Câteva zeci de tineri, echipați cu pancarte, au venit astăzi în fața clădirii Guvernului și au dat citirii unei declarații prin care condamnă vehement „așa-numita reformă a învățământului superior”. Aceștia solicită Ministerului Educației să-și revizuiască decizia de a închide Universitatea de Stat din Tiraspol, Universitatea Agrară, Academia de Administrare Publică, Universitatea de Stat din Taraclia și Universitatea de Educație Fizică și Sport.

„Ei numesc lichidarea instituțiilor de învățământ drept reformă în educație. Din păcate, argumente similare am mai auzit și în trecut, pe vremea când actualul președinte, Maia Sandu, deținea funcția de ministru al Educației și, folosind aceleași pretexte, a închis în jur de 200 de școli și licee. Și atunci ne spuneau că așa-numita „reformă” va îmbunătăți calitatea învățământului și va permite economisirea banilor publici. Iată că, după aproape 10 ani, vedem că niciunul dintre aceste argumente nu s-a materializat”, se menționează în declarație.

Potrivit organizației „START”, singurul rezultat palpabil al așa-numitei „reforme”, începută de liberal-democrați și continuată de PAS, „constă în degradarea continuă a sistemului de învățământ și forțarea tinerilor să părăsească masiv țara, în căutarea unui viitor mai bun”.

„Constatăm că acțiunile autorităților încalcă brutal drepturile și interesele tinerei generații, inclusiv prevederile Cartei Europene pentru Drepturile Omului, referitoare la dreptul la educație. Este evident faptul că obiectivul real al acestor politici antinaționale este distrugerea totală a sistemului de învățământ, cu scopul de a-l deposeda de terenurile și bunurile pe care le deține și de a le folosi în interes propriu”, se mai spune în declarație.

Prin urmare, tinerii cer autorităților să oprească imediat procesul de optimizare a instituțiilor de învățământ și demisia membrilor Guvernului Gavrilița. „Le amintim acestor pseudopoliticieni că stăpânii R. Moldova suntem noi, cetățenii, iar dreptul la Educație este garantat prin Constituție. Îi avertizăm că, dacă vocea noastră nu va fi auzită, vor recurge și la alte metode de presiune, inclusiv prin organizarea protestelor în masă, pentru a apăra interesele tinerilor, în particular, și al societății, în ansamblu”, au declarat participanții la acțiune.

Declarația, în versiunea română și rusă, a fost ulterior transmisă secretariatului Guvernului.

Amintim că rReforma propusă de Ministerul Educației presupune absorbția mai multor instituții de învățământ superior de către universitățile mai mari. Printre instituțiile care se propune să fie optimizate se numără Universitatea de Stat din Tiraspol, Universitatea Agrară de Stat, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport ș.a. Rectorii, profesorii și studenții sunt împotriva acestei reforme și cred că această decizie va distruge multe dintre ramurile care sunt studiate la aceste universități.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2022 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un test pentru intel...

21.09.2022 13:53 Ziarul National Nicolae Negru, despre zăngănitul arme...

19.09.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șor își scoate din n...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md