Fitness, yoga sau aerobica: Câte de importante sunt pentru viața omului


Exerciţiul fizic ocupă un loc foarte important în viaţa omului. Influenţa acestui efort se răsfrânge benefic asupra sănătăţii întregului organism.
Exerciţiul fizic recomandat de medici ajută la vindecarea unor maladii sau la recuperarea după diverse traumatisme. De asemenea, are un rol important în profilaxia sau tratarea sedentarismului, a bătrâneţii, respectiv a ceea ce numim “decondiţionarea” organismului. Prin efectuarea regulată a exerciţiilor, se realizeaza creşterea capacităţii de munca, a performanţelor fizice şi psihice.
Într-o mare parte, persoanele care au hotărât să practice exerciţiile fizice nu ştiu ce tip de sport să aleagă.
Cele mai solicitate sunt tipurile de sport bazate pe aşa-numitul control motoriu – întărirea musculaturii. Ele pot fi practicate atât în grup, cât şi individual, la domiciliu sau în secţii sportive, iar fitness-ul, yoga sau aerobica sunt perfecte în acest scop.
Fitness-ul. Fitness-ul reprezintă activitatea fizică ce oferă organismului posibilitatea de a-şi folosi la maxim resursele energetice, poate fi privit ca o cale spre îmbunătăţirea sănatăţii, a aspectului şi a randamentului fiecărei persoane în parte.
Fitness-ul terapeutic poate fi un bun început pentru cei care fac rar sport. Oamenii de birou, preocupaţi mai mult de computer decât de sport, pot înlocui fitness-ul obişnuit cu cel terapeutic, un fel de gimnastică de întreţinere, mai puţin solicitantă decat antrenamentele făcute la sală. Acesta îi poate feri de entorse, luxaţii, întinderi sau rupturi musculare, afecţiuni întâlnite frecvent la persoanele sedentare, care încep să practice brusc sportul. Fitness-ul terapeutic permite mişcări uşoare şi este efectuat întotdeauna sub supraveghere medicală. În plus, înlătură durerile de spate sau cele din zona cefei.
Yoga. Yoga este un concept destul de complicat, însă, în prezent, majoritatea percep yoga ca fiind un tip de exerciţii îndreptat spre îmbunătăţirea sănătăţii şi a condiţiei fizice către restabilirea echilibrului interior. De fapt, yoga trebuie percepută ca o metodă de perfecţionare a trupului şi a intelectului, care devine un stil de viaţă.
Esenţa exerciţiilor yoga sunt asana – poziţii, atitudine; pranajama – exerciţii de respiraţie, meditaţie şi exerciţii de flexibilitate. Yoga ajută la menţinerea elasticităţii şi a bunei forme fizice a trupului, la eliminarea stării de oboseală şi la întărirea sănătăţii psihice. Datorită practicării yoga, putem să învăţăm să ne relaxăm corect, să respirăm, să exersăm, să medităm, să ne hrănim, să gândim pozitiv. Nu trebuie să devenim vegetarieni pentru a ne putea bucura de efectele antrenamentelor zilnice de yoga.
Aerobica. Ce se înţelege de fapt prin exerciţiul aerobic? În general, orice activitate care implică mişcare, cum ar fi plimbările, alergatul uşor sau ciclismul care stimuleaza activitatea cardiacă, creşte aportul de oxigen şi contribuie la prevenirea unor afecţiuni cronice.
Cum răspunde organismul la exerciţiul aerobic? În timpul unui astfel de exerciţiu, este solicitată musculatura braţelor, a picioarelor şi a feselor. Fitness-ul aerobic, cunoscut sub denumirea de fitness cardiovascular, influenţează pozitiv activitatea inimii, a vaselor de sânge şi a plămânilor. Atunci când efectuezi exerciţii aerobice, plămânii inspiră mai mult aer şi, în rezultat, folosesc mai mult oxigen pentru a sustine activitatea organismului şi surplusul de efort.
Vă propunem o enumerare de exerciţii aerobice, dintre care puteţi alege unul sau mai multe, pentru a le practica de câteva ori pe săptămâna. Cu siguranţă, vă veţi recăpăta mobilitatea şi vă veţi simţi mult mai bine:
– plimbările în aer liber,
– dansul,
– înotul,
– ciclismul,
– exerciţii în piscină,
– urcatul şi coborâtul scărilor.
Sportul nu are limite de vârstă, sex sau stare generală de pregătire fizică! Practicaţi orice tip de sport doriţi, respectaţi un mod sănătos de viaţă şi menţineţi astfel starea de bine a organismului pentru o perioadă cât mai îndelungată!
Irina Grigorescu, medic igienist la Centrul de Sănătate Publică al mun. Chișinău











































































