17:43:46 19.05.2024
Stiri

Filmul „TUNETE” produs în R. Moldova, înaintat la premiile OSCAR. Lungmetrajul va concura cu alte zeci de filme la categoria „Cel mai bun film străin”

Actualitate 26.09.2023 14:18 Vizualizări1366 Autor: Ziarul National
Filmul „TUNETE” produs în R. Moldova, înaintat la premiile OSCAR. Lungmetrajul va concura cu alte zeci de filme la categoria „Cel mai bun film străin”


Comitetul de selecție din R. Moldova pentru premiile „Oscar 2024” a înaintat filmul „TUNETE” la prestigiosul concurs internațional. Decizia a fost luată luni, 25 septembrie. Lungmetrajul „TUNETE” va concura pentru dreptul de a fi numit „Cel mai bun film străin” alături de alte zeci de producție din lume.

În acest an, comitetul de selecție a fost format din 17 membri, printre care Virgiliu Mărgineanu, Vlad Druc, Dumitru Olărescu, Petru Hadârcă, Ruben Agadjanean, Leontina Vatmanu, Larisa Turea și alți profesioniști din domeniu. În premieră pentru cinematografia modernă de la noi, în acest an au participat la selecția națională patru filme produse în R. Moldova.

„După ce membrii comitetului au privit toate cele patru filme, punctajul maxim a fost acumulat de filmul „TUNETE” în regia lui Ioane Bobeica. Respectiv, va fi înaintat din partea R. Moldova la premiile Oscar pentru categoria „Cel mai bun film străin”, a menționat Virgiliu Mărgineanu, membru al Comitetului de selecție.

„Datorită deciziei ca filmul „TUNETE” să fie propus pentru premiile Academiei Americane, și mai mulți oameni vor afla despre proiectul nostru, precum și despre creatorii lui pe plan național, dar, mai ales, internațional. Suntem recunoscători și iubitorii de filme de calitate în sălile de cinema, începând cu 5 octombrie”, menționează echipa de producere a lungmetrajului.

„Este neașteptat faptul că profesorii mei m-au apreciat la Chișinău. Cred că, în lumea filmului, acest moment poate fi comparat cu momentul când Dumnezeu și-a oprit privirea pe tine mai mult decât pe două secunde. Este o mare onoare și o motivație pentru a mă întoarce în lumea filmului, care continuă a fi mai mult decât o profesie pentru mine”, a declarat regizorul Ioane Bobeica.

Cea de 96-a ediție a premiilor Oscar va avea loc pe 10 martie 2024, la Dolby Theatre din Los Angeles. Nominalizările vor fi anunțate pe 23 ianuarie 2024. Prânzul oficial al nominalizaților este programat pentru 12 februarie, iar votul final se va desfășura între 22 și 27 februarie.

Menționăm că „TUNETE” este filmul de debut al regizorului Ioane Bobeica, iar din echipa de producători fac parte Marin Madan, interpretul Anatol Mîrzenco și Sergiu Cumatrenco, producător al lungmetrajelor „CARBON” și „VARVARA”. Anul trecut, „CARBON”, filmul de debut al regizorului Ion Borș, a fost înaintat la Premiile Oscar, ediția 95.

Filmul „TUNETE” relatează drama localnicilor din satele de lângă terenurile minate rămase după războiul de pe Nistru. Filmările au avut loc în perioada iunie-septembrie 2018, în satul Ustia, Dubăsari, și au durat 55 de zile. Premiera lungmetrajului va avea loc pe 5 octombrie.


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 544 Matrioșka din cutia chinezească
Top stiri
19.05.2024 10:33 522 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md