Un fermier din Comrat revoluționează cultivarea căpșunilor : Produce anual 20 de tone de căpșuni cu ajutorul unor tehnologii moderne


Maxim Dianov, un agricultor din Comrat, și-a transformat afacerea de cultivare a căpșunilor cu ajutorul Proiectelor IFAD, susținute de Guvernul Republicii Moldova și gestionate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
În septembrie 2024, Maxim a obținut un credit de 1,6 milioane lei prin Proiectul „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale” (IFAD VIII). Cu aceste resurse, el a construit o seră de ultimă generație, pe 0,5 hectare. Sera este echipată cu un sistem automat de control al temperaturii, gestionat prin aplicație mobilă. Sistemul permite monitorizarea și ajustarea de la distanță, în timp real, a condițiilor de creștere.
Datorită acestei investiții, eficiența a crescut. Sera produce anual aceleași 20 de tone de căpșuni, dar cu o calitate superioară și o recoltă mai rapidă. În același timp, agricultorul a început să cultive cireși, diversificându-și astfel producția și utilizând resursele mai eficient.
Pentru a spori sustenabilitatea, Maxim a obținut un grant IFAD de 136 000 de lei. El a instalat un sistem de colectare a apei de ploaie pentru irigare și a montat panouri fotovoltaice pentru alimentarea frigiderului de depozitare, reducând astfel costurile și consumul de energie.
„Am devenit foarte încrezător în procesul de extindere a afacerii mele, deoarece IFAD mi-a susținut investițiile”, spune Maxim Dianov.
Programele IFAD în Moldova fac parte din eforturile guvernamentale de sprijinire a zonelor rurale. Ele sunt implementate prin Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD, cu asistența Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă.













































































