Federația Rusă, un susținător fervent al regimului separatist de la Tiraspol în fața CtEDO: Moscova, condamnată la Strasbourg pentru încălcarea drepturilor a încă doi cetățeni încarcerați de regimul transnistrean
Federația Rusă a fost obligată, printr-o nouă decizie a Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO), să plătească despăgubiri în alte două cazuri de încălcare a drepturilor omului de către regimul separatist de la Tiraspol.
De această dată, Moscova va trebui să achite 36 500 de euro în cauza Lypovchenko și Halabudenco, fiind prima condamnare a Federației Ruse de către CtEDO de la declanșarea războiului din Ucraina.
Reclamanții au fost apărați în fața Înaltei Curți de la Strasbourg de către avocații Asociației „Promo-LEX”, care au remarcat lobby-ul puternic al rușilor în favoarea pretinsului sistem juridic din Transnistria.
„A avut loc o bătălie juridică dintre reprezentanții părților, avocații Asociației „Promo-LEX” și Guvernul Federației Ruse. Guvernul de la Moscova a încetat să prezinte anumite argumente, potrivit cărora sistemul din regiunea transnistreană, chiar dacă e nerecunoscut, ar atinge anumite standarde pentru drepturile omului și ar putea fi utilizat de către reclamanții din regiunea transnistreană. Curtea Europeană nu a acceptat acest argument”, a precizat astăzi avocatul Vadim Vieru, în cadrul unei conferințe de presă.
CITIȚI și O nouă victorie la CtEDO pentru fermierii din Dubăsari cărora separatiștii nu le-au permis să-și lucreze terenurile agricole: Federația Rusă, recunoscută din nou VINOVATĂ
Reclamantul Lypovcenko a invocat la CtEDO faptul că a fost supus torturii, i-a fost încălcat dreptul la libertate, la o justiție echitabilă, la un remediu efectiv și dreptul de a sesiza Curtea. Plângerile lui Oleg Halabudenco au fost legate de interferența cu activitățile sale profesionale, confiscarea proprietății și restricțiile impuse asupra libertății sale de circulație, precum și de lipsa unui remediu efectiv pentru aceste încălcări.
„Unul a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare, după ce a fost reținut din 2015 pentru extremism. El avea notat într-un caiet personal fraza: În Transnistria se poate de făcut ordine doar dacă vor fi introduse forțele ONU. (...) În cazul celui de-al doilea dosar, anexat la primul, al lui Oleg Halabudenco, au fost constatate un șir de violări ale Convenției Europene. Acestuia i-a fost înscenat un caz de luare de mită și a fost reținut pentru câteva zile în anul 2016, fiind plasat în detenție preventivă. Instanța l-a eliberat sub cauțiune, dânsul fiind nevoit să achite o sumă destul de mare această cauțiune. Ulterior, i s-a impus interdicția de a părăsi regiunea”, a detaliat unul dintre avocații „Promo-LEX” care au apărat reclamanții la CtEDO, Alexandru Postică.
CtEDO a obligat Guvernul Federației Ruse să-i plătească lui Lypovcenko suma de 26 000 de euro în calitate de prejudiciu moral și suma de 4 000 de euro în calitate de costuri și cheltuieli pentru asistența juridică, iar lui Halabudenco - 6 500 de euro.
Menționăm că Înalta Curte de la Strasbourg a pronunțat până acum peste 50 de hotărâri în legătură cu încălcări ale dreptului omului în regiunea transnistreană.
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică