13:32:23 25.04.2024
Stiri

Facebook, Instagram și WhatsApp au picat în întreaga lume: Pagube enorme

Actualitate 05.10.2021 10:40 Vizualizări1614 Autor: Ziarul National
Facebook, Instagram și WhatsApp au picat în întreaga lume: Pagube enorme Yahoo


Facebook, Instagram și WhatsApp, Facebook Messenger au "picat" pentru utilizatorii din întreaga lume luni după-amiază și nu se știe ce a provocat această cădere totală. În câteva ore, întreruperea a costat economia globală 160 de milioane USD și a scăzut prețul acțiunilor Fb.

Potrivit DownDetector, problemele au început în jurul orei 16:44 BST, zeci de mii de utilizatori raportând probleme de conectare.

NetBlocks, care urmărește întreruperile de pe internet și impactul acestora, estimează că întreruperea a costat deja economia globală 160 de milioane de dolari (117 milioane de lire sterline) și a scăzut prețul acțiunilor Facebook cu mai mult de cinci procente, potrivit Daily Mail.

Cauza exactă a întreruperii este neclară, dar Dane Knecht, vicepreședinte al firmei de securitate web Cloudflare, spune că Facebook Border Gateway Protocol (BGP), utilizat de rețele pentru a livra trafic pe internet, s-a „retras de pe internet”.

Expertul în cybersecurty Kevin Beaumont a scris pe Twitter că „pana” pare a fi o eroare „epică” de configurare:

„Facebook practic nu există pe internet acum. Chiar și serverele de nume au fost retrase de pe BGP”.

Cele trei servicii de socializare, toate deținute de Facebook, rulează pe o infrastructură partajată back-end, creând un „punct unic de cădere”, potrivit experților.

Nu doar principalele aplicații Facebook au căzut. Alte servicii, inclusiv Facebook Workplace și site-ul web Oculus au fost, de asemenea, afectate.

În SUA, serviciile de internet de pe telefoanele acceptate de Verizon, T-Mobile și AT&T sunt, de asemenea, afectate.

În Marea Britanie, serviciile de internet pentru utilizatorii rețelei mobile EE par, de asemenea, să fie afectate.

Au existat o serie de întreruperi ale rețelelor sociale în ultimele luni, Instagram a căzut timp de 16 ore chiar luna trecută și toate platformele Facebook au căzut în iunie.

Nu este clar ce a cauzat problema, deși a perturbat toate platformele deținute de Facebook, inclusiv site-ul de jocuri Oculus Virtual Reality și Facebook Workplace.

NetBlocks, care urmărește întreruperile internetului, a subliniat că „incidentul nu are legătură cu întreruperile sau filtrarea internetului la nivel de țară”.

„Întreruperea continuă a WhatsApp, Instagram și Facebook (inclusiv Facebook Messenger și Facebook Workplace) scoate în evidență faptul că întreruperile globale sunt una dintre dezavantajele majore ale unui sistem centralizat”, a remarcat Matthew Hodgson, cofondator și CEO al Element și cofondator tehnic al Matrix.

„Aplicațiile centralizate sunt vulnerabile, e ca și când pui toate ouăle în același coș”, a explicat Hodgson.

„Sistemele descentralizate sunt mult mai fiabile. Nu există un singur punct de eșec, astfel încât să poată rezista la întreruperi semnificative și să păstreze comunicarea între oameni și companii”.

Pe de altă parte, o fostă manageră de produs de la Facebook a dezvăluit că ea se află în spatele dezvăluirilor recente despre gigantul reţelelor de socializare care au stârnit o serie de controverse în SUA, relatează DPA.

Frances Haugen a ieşit public duminică şi a acordat un interviu celebrei emisiuni de televiziune '60 Minutes' de la CBS News. Marţi, ea va fi audiată în Congres.

În vârstă de 37 de ani, femeia a declarat pentru Wall Street Journal că a fost nemulţumită din cauză că Facebook nu este suficient de deschisă despre potenţialul său de a face rău.

Parte a jobului său de la Facebook, companie pe care a părăsit-o în mai, după doi ani, a fost de a combate amestecul în alegeri. Cu toate acestea, Frances Haugen a spus că a înţeles rapid că echipa sa are prea puţine resurse pentru ca activitatea lor să conteze cu adevărat.

Ea a mai afirmat că Facebook s-a concentrat în permanenţă pe creştere, deşi compania a fost conştientă de impactul negativ al platformei asupra utilizatorilor.

O parte din nemulţumirea sa are legătură cu modul în care conţinutul online ce poate provoca o reacţie puternică din partea utilizatorilor reţelei - în cuvintele lui Haugen, „conţinut care este bazat pe ură, care divizează şi care polarizează" - a ajuns să fie distribuit şi mai mult pe Facebook.

„Este mai uşor să îndemni oamenii la ură decât la alte emoţii", a spus fosta angajată a companiei, în emisiunea „60 Minutes”, potrivit Agerpres.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md