Fabrică de prelucrare a cartofilor la Briceni, deschisă cu ajutorul partenerilor dintr-un stat membru al UE


Agricultorii din satul Corjeuți, raionul Briceni, și partenerii lor din regiunea Aloja, Letonia, au discutat recent despre posibilitatea deschiderii la Corjeuți a unei fabrici de prelucrare a cartofilor.
De ani buni, locuitorii satului Corjeuți își câștigă pâinea din creșterea cartofilor. Corjeuțenii, primii agricultori din țara noastră care au început să cultive cartofi pe suprafețe mari, fac investiții importante în cultura cartofului.
Potrivit statisticilor din anii trecuți, recolta de pe suprafețele de teren din raionul Briceni unde este cultivată această cultură agricolă depășește de două ori volumul necesar de cartofi pentru un an în Republica Moldova, arată ADR Nord.
Potrivit reprezentanților întreprinderii de prelucrare a cartofului Aloja Starkelsen din Letonia, mai întâi este necesară crearea unei asociații unde să se regăsească producătorii de cartof care vor să coopereze în cadrul proiectului moldo-leton de creare și funcționare a unei fabrici de prelucrare a cartofilor.
Fondarea unei asociații a producătorilor de cartof, precum și semănarea experimentală a unor soiuri de cartof pentru producerea amidonului sunt, potrivit specialiștilor letoni, primii pași către realizarea celui mai important obiectiv - construcția și funcționarea fabricii propriu-zise.
„La această etapă, este necesar să facilităm și să menținem dialogul dintre producătorii de cartof din raionul Briceni și partenerii lor din Letonia. Obiectivul principal însă rămâne a fi crearea unei asociații în care să se regăsească în special producătorii de cartof din raionul Briceni. Acesta este primul pas către următorul obiectiv - deschiderea unei fabrici de prelucrare a cartofilor, ceea ce va permite agricultorilor locali să-și realizeze integral producția, fără a avea pierderi în proporții mari, ca în anii precedenți”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug.
Primăria satului Corjeuți colaborează cu Primăria regiunii letone Aloja în baza unui acord de colaborare încheiat încă în octombrie 2013, la Corjeuți.









































































