00:58:33 05.12.2021
Stiri

Expertiză anticorupție de la CNA: Legea privind compensarea tarifelor la gazele naturale nu ar corespunde politicilor bugetar-fiscale și nu este stipulat dacă există bani disponibili pentru acest scop

Actualitate 25.11.2021 11:13 Vizualizări769 Autor: Ziarul National
Expertiză anticorupție de la CNA: Legea privind compensarea tarifelor la gazele naturale nu ar corespunde politicilor bugetar-fiscale și nu este stipulat dacă există bani disponibili pentru acest scop


Chiar dacă proiectul legii privind compensarea tarifelor la gazele naturale utilizate de consumatorii gospodăriilor casnice a fost elaborat ca să susțină societatea în situația de criză, cauzată de creșterea tarifului la gaze, acesta nu este în concordanță cu politicile statului în domeniul bugetar-fiscal.

Totodată, în proiect nu este clar stipulat dacă există mijloace financiare disponibile de fi alocate pentru implementare, se arată într-un raport al Centrului Național Anticorupție (CNA), care a efectuat expertiza anticorupție a documentului.

În avizul emis de CNA pe acest proiect se menționează că au fost identificate norme care instituie ambiguități administrative în ceea ce privește procedura de stabilire și achitare a compensațiilor de către Ministerul Finanțelor. În același timp, proiectul nu reglementează instituția responsabilă pentru stabilirea cuantumului corect al compensațiilor.

Prin urmare, Centrul recomandă reexaminarea proiectului, inclusiv cu stabilirea perioadei exacte de implementare a legii și a procedurii clare de alocarea a mijloacelor financiare.

CNA a depistat posibilitatea de a comite abuzuri și în ceea ce privește proiectul de modificare a Legea procuraturii.

„Mai exact, proiectul este lacunar și în ce privește dreptul procurorului general de a respinge candidatura propusă de Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de procuror-șef al procuraturilor specializate, dacă se depistează probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă. Experții CNA atenționează că și caracterul ambiguu al proiectului de lege ar putea face imposibilă tragerea la răspundere a factorilor de decizie, acest lucru generând un risc major de abuz de serviciu sau putere”, cităm din analiza anticorupție a CNA.

Menționăm că printre proiectele expertizate în această săptămână se mai numără cel de modificare a Codului fiscal, legea privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea acesteia, legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2022 etc., iar în cazul acestora nu au fost descoperite riscuri de corupție.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md