Expert: „Deja e OFICIAL. R. Moldova NU are forță de muncă”. Ce decizie a luat Guvernul


Migranții care vin în R. Moldova se pot angaja oficial la muncă.
Guvernul de la Chișinău a aprobat ieri o nouă Listă a ocupațiilor prioritare, care include 127 cele mai solicitate funcții pe piața muncii din Republica Moldova, care pot fi ocupate de către migranții aflați la noi în republică.
În nota informativă a proiectului de decizie sunt enumerate, printre funcțiile vacante nesolicitate de șomeri în 2017, cele de inginer constructor, inginer electric, asistent medical, designer grafic și multimedia, proiectant de software, specialist în rețele de calculatoare.
Scopul acestei decizii este de a suplini cererea pentru ocupațiile la care se atestă un deficit al forței de muncă autohtonă. Astfel, străinii care vor depune actele în baza Listei ocupațiilor prioritare vor fi scutiţi de obţinerea permisului de muncă. Aceștia vor activa în baza permisului de ședere provizorie în scop de muncă, pe perioada de un an, cu posibilitatea prelungirii acestui drept.
„Mai țineți minte povestea: Moldova are forță de muncă ieftină și calificată. Deja e oficial. Moldova nu are forță de muncă”, a comentat această decizie expertul de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.
Potrivit lui Ioniță, domeniile cele mai afectate de lipsa forței de muncă în opinia Guvernului sunt:
1. Medicina. Ai noștri cam pleacă toți din țară, așa că speranța este doar la importul de medici.
2. Muncitori în automobilistică. În ultimii ani, companiile din domeniul automobilistic, grație Zonelor Economice Libere, au deschis peste 12 mii de locuri de muncă. În 2018 se intenționează deschiderea a circa 10 mii de locuri de muncă. Iar muncitori i-ai de unde nu-s.
3. Drumarii. Dacă anul 2018 într-adevăr se dorește să fie anul când se va investi în drumuri, atunci avem o problemă: lipsa de muncitori.
„Așa că speranța este doar la străini, care ne vor face drumuri, vor lucra în industria de cablaje și ne vor lecui prin spitale”, constată expertul.
Menționăm că, potrivit datelor oficiale, peste 800 de mii de cetățeni ai R. Moldova s-ar afla la muncă peste hotare.









































































