Excepționala violonistă basarabeancă, Patricia Kopatchinskaja, invitată la Festivalul George Enescu din România: Desculță pe scenă, pledează pentru salvarea planetei


Născută în Republica Moldova, Patricia Kopatchinskaja este unul dintre artiștii invitați în ediția din acest an a Festivalului George Enescu din România. Ea va susține un concert pe 12 septembrie, la Ateneul Român, împreună cu ansamblul Camerata Bern.
„Patricia Kopatchinskaja se concentrează să ajungă la esența muzicii, la semnificația ei pentru noi – acum și aici. Cu o combinație de profunzime, strălucire și umor, Kopatchinskaja aduce un inimitabil simț al teatrului în muzica sa”, se menționează în comunicatul Festivalului George Enescu.
Celebra violonistă e descrisă de The New York Times drept „o interpretă de o rară energie expresivă și de o dezarmantă informalitate, de o fantezie și o ambiție teatrală”. Interpreta mai este supranumită „extremistă în muzică” datorită stilului ei inconfundabil, pasiunii, sensibilității, originalității cu care abordează repertoriul clasic de vioară sau pune în scenă proiecte experimentale în calitate de interpret-dramaturg. Unul dintre semnele distinctive ale violonistei este că ea evoluează desculță pe scenă.
Patricia Kopatchinskaja e născută în anul 1977 la Chișinău. Este fiica a doi cunoscuți muzicieni, Victor Copacinschi, cel mai mare țambalist din R. Moldova, și Emilia Copacinschi, violonistă remarcabilă. Familia a emigrat în Austria, la Viena, în 1989. Despre acești artiști colegii spun că sunt primii muzicieni basarabeni care au reușit să fugă din Uniunea Sovietică.
Patricia a studiat vioara în Universitatea de Arte Muzicale și Scenice din Viena. În anul 2000, a câștigat concursul Henryk Szeryng din Mexic, iar în anul 2002 – Premiul internațional pentru tineri interpreți, instituit de Credit Suisse Group. Cu doi ani mai târziu Patricia obține premiul Debut muzical al Euroviziunii, iar în anul 2006 – premiul „Förderpreis Deutschlandfunk“. Urmează premiul pentru imprimare la „Gramophone”, premiul „EchoKlasik și nominalizarea la „Grammy”(2014). În anul 2018, la New York, a avut loc decernarea prestigioaselor premii Grammy, eveniment ajuns la cea de-a 60-a ediţie. Trofeul pentru cea mai bună prestaţie camerală i-a revenit violonistei Patricia Kopatchinskaja şi Orchestrei de Cameră Saint Paul, pentru discul “Death&The Maining”.
De 20 de ani, Patricia Kopatchinskaja e stabilită în Elveția, unde şi-a întemeiat o familie: soţul ei, Lukas Fierz, e medic neurolog, iar fata lor, Alice-Linda, are 11 ani.
În stagiunea 2022/23, Kopatchinskaja depășește din nou barierele cu un experiment muzical îndrăzneț, unindu-și forțele cu Herbert Fritsch și cu artistul vizual Jannis Varelas pentru a crea o producție de operă Neo-Dada, Vergeigt, la Theater Basel. Acesta este sezonul de Artist în Lumina Reflectoarelor al lui Kopatchinskaja la Barbican Centre și ocupă, de asemenea, poziția de Artist Asociat al SWR Experimentalstudio, unul dintre cele mai importante centre internaționale de cercetare în domeniul muzicii electronice.
Renumita violonistă a ales muzica în demersul său civic. În cadrul prestigiosului Festival Menuhin din orașul Gstaad, Elveția, care se desfășoară în perioada 14 iulie-2 septembrie, Patricia Copacinschi, a decis să lanseze proiectul „Muzică pentru Planetă”. În primul spectacol tematic a ales muzica mai multor compozitori celebri. Inspirată de frumusețea naturii, această muzică transmite mesaje omenirii, care este datoare să salveze natura, planeta în general. Creațiile lui Handel, Schubert, Shostakovich au armonizat perfect cu mesajele poetice, pe care artista le-a încadrat în concertul său, dar și cu imagini care reflectă splendoarea naturii.
Prioritatea sa absolută a Patriciei Kopatchinskajaeste muzica secolelor XX și XXI și colaborarea cu compozitori în viață precum Luca Francesconi, Michael Hersch, György Kurtág, Márton Illés, Esa-Pekka Salonen. Kopatchinskaja dirijează concerte, colaborează cu orchestre, dirijori și festivaluri importante din întreaga lume
De asemenea, Kopatchinskaja evoluează și ca artistă vocală în Mystères du macabre de Ligeti sau Pierrot Lunaire de Schönberg, unde își asumă chiar rolul lui Pierrot, precum și în proiectul său de prezentare a poemului Ursonate de Kurt Schwitters sub forma unui film în stilul Dada. Printre recentele lansări discografice ale Patriciei se numără Les Plaisirs Illuminés cu Sol Gabetta și Camerata Bern, care a fost salutat cu un premiu BBC Music Magazine.
Kopatchinskaja este ambasador umanitar pentru Terre des Hommes, cea mai importantă agenție elvețiană de ajutorare a copiilor, și a primit Marele Premiu Elvețian pentru Muzică de la Oficiul Federal de Cultură pentru Elveția în 2017.









































































