Ex-ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi: „Exprim profundă GRATITUDINE României pentru deschiderea constantă față de R. Moldova, indiferent de culoarea politică de la București sau Chișinău”
„Nu aș avea nimic împotrivă ca la București să existe într-o zi un ministru de Externe din Basarabia. Exprim profundă gratitudine României pentru deschiderea constantă față de R. Moldova, indiferent de culoarea politică de la București sau Chișinău”, a declarat fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, actualmente prim-vicepreședinte al celei mai mari companii canadiene în domeniul energiei verzi, în cadrul unei emisiuni de la „Vocea Basarabiei”.
Potrivit lui Ulianovschi, mai devreme sau mai târziu, reunirea celor două state românești se va produce. „Eu consider că noi vorbim limba română, suntem aceeași națiune, avem aceeași istorie, aceeași cultură. Nu ar trebui să existe niciun fel de bariere între malul stâng sau malul drept al Prutului. E clar acest lucru. Prin definiție suntem români și punctum. Eu cred că toți vom fi români în UE”, a menționat fostul ministru, subliniind faptul că procesul de reîntregire a Țării are nevoie, în primul rând, de o susținere largă în rândul populației și de organizarea unui referendum la acest subiect.
Totodată, Ulianovschi, unul dintre puținii diplomați din R. Moldova care își asumă public o asemenea poziție tranșantă față de identitatea locuitorilor de pe malul stâng al Prutului, a subliniat că procesul de reunificare depinde și de alte aspecte contextuale: voința politică, opinia partenerilor externi, situația regională și altele.
În cadrul aceleași emisiuni, Tudor Ulianovschi a opinat că parcursul european al R. Moldova nu mai poate fi deturnat.
„Tentative de deturnare au fost în permanență. Sunt în sistemul de stat al R. Moldova din 2005, am lucrat pe perioada tuturor guvernelor, regimurilor politice, am văzut multe, dar consider că parcursul european nu are cum să mai fie deturnat. Dar acest deziderat nu trebuie să fie o premisă de influență sau manipulare publică pe plan intern, în baza unor criterii geopolitice”, a punctat sursa citată.
Diplomatul s-a referit și la problema transnistreană, în contextul cererii de aderare la UE: „R. Moldova trebuie să adere la UE ca un stat unitar și integru, împreună cu regiunea transnistreană”.
Fostul șef al diplomației de la Chișinău a mai menționat că acest context geopolitic este unul favorabil extinderii UE, iar decizia recentă a Comisiei Europene, prin care s-a recomandat Consiliului European începerea cu R. Moldova a negocierilor de aderare la UE, a fost una eminamente politică, având la bază o serie de condiționalități stipulate chiar în raportul și recomandările Comisiei.
Negocierile propriu-zise cu UE vor demara, cel mai probabil, după alegerile europarlamentare din 6 - 9 iunie 2024 și după desemnarea, în vara anului 2024, a unei noi componențe a Comisiei Europene.
Ulianovschi a declarat în cadrul aceleiași emisiuni că trebuie să fim realiști atunci când vorbim despre un termen concret de aderare la UE. În opinia sa, anul 2030 nu poate fi un termen real pentru R. Moldova, deoarece autoritățile de la Chișinău nu vor putea să finalizeze negocierea celor 35 de capitole în doar patru ani (2028), iar în doi ani să fie încheiate procesele juridice interne în fiecare stat membru UE.
„Croația a negociat cele 35 de capitole timp de șase ani, iar apoi, mai bine de doi ani, a durat procedura de ratificare în rândul parlamentelor naționale ale statelor UE”, a explicat Tudor Ulianovschi.
Referindu-se la capacitățile instituționale ale R. Moldova de a negocia fiecare capitol sectorial cu UE, pornind de la interesul național, fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a declarat că „nu trebuie să negociem din frică, dar să nu ne fie frică să negociem”.
Tudor Ulianovschi și-a început cariera diplomatică în anul 2005, iar în perioada 2018 - 2019 a fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Diplomatul a fost numit în funcția de ministru din poziția de Reprezentant Permanent pe lângă Oficiul ONU de la Geneva și Ambasador în Elveția și Liechtenstein. În prezent, Ulianovschi deține funcția de prim-vicepreședinte al Companiei multinaționale „Grasshopper Energy” și al fondului „Mission 2050”. Totodată, acesta este membru în Bordul de directori ai Asociației Naționale a Canadei în domeniul Energiei Regenerabile și membru al Asociației de Business pentru Europa Centrală și de Est din Statele Unite. Tudor Ulianovschi a reușit în 2018 să promoveze la ONU un document istoric pentru R. Moldova: „Rezoluția cu privire la retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană”.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania