„Europa este aproape”: 579 de proiecte pentru modernizarea drumurilor locale în R. Moldova


Un număr de 579 de primării din R. Moldova au răspuns la invitația autorităților de a depune proiecte în cadrul Programului „Europa este aproape”.
Solicitările vizează în principal construcția sau reabilitarea a 41,06 km de drumuri locale de interes raional sau municipal, 516,42 km de drumuri comunale și străzi, respectiv 109,71 km de căi pietonale destinate accesului către instituțiile publice.
Valoarea totală a proiectelor depuse ajunge la 2,6 miliarde de lei, iar de aceste investiții ar putea beneficia peste 1,48 de milioane de cetățeni.
Cele mai multe proiecte depuse sunt din regiunea Centru - 239, din regiunea Nord - 178, iar din regiunea Sud - 128. Totodată, 16 proiecte depuse sunt din municipiul Chișinău și 18 din UTA Găgăuzia.
După depunerea dosarelor, urmează o etapă de evaluare administrativă, efectuată de Oficiul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL). Proiectele vor fi analizate și din punct de vedere tehnic și financiar, în funcție de criterii esențiale precum oportunitatea, importanța proiectului și conformitatea cu strategiile naționale și locale de dezvoltare.
În perioada evaluării tehnice și financiare, specialiști din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor vor fi implicați alături de cei de la ONDRL pentru vizite în teren. Termenul estimat pentru finalizarea acestor etape este sfârșitul lunii iunie curente.
Implementarea proiectelor de drumuri locale necesită o condiție de bază prin Programul „Europa este aproape” - deținerea unui Plan urbanistic general care să ghideze dezvoltarea localității.
În același timp, prin Programul „Satul European”, sunt finanțate inițiative pentru elaborarea acestor planuri urbanistice generale. Se lucrează la 36 de proiecte prin „Satul European-1” și la 127 în cadrul „Satul European-2”. Alte 76 de proiecte așteaptă avizare la MIDR pentru finanțare, iar 185 de cereri de finanțare sunt deja depuse.
Este important de menționat că Programul „Europa este aproape” este susținut financiar de Guvern prin pachetul „Buget+” care valorează 500 de milioane de lei. Plafonul maxim pentru un proiect individual este de 10 milioane de lei.
Finanțarea disponibilă este de până la 2 milioane lei pentru localități mici cu până la 1 500 de locuitori, de până la 5 milioane de lei pentru localități care se amalgamează voluntar și până la 9 milioane de lei pentru localități mari, cu o contribuție de 10% din partea autorităților publice locale.











































































