Europa de Vest, sub asediul căldurii record în iunie: valurile de căldură devin tot mai frecvente și mai intense


Luna trecută, Europa de Vest a experimentat cea mai fierbinte lună iunie înregistrată până acum. Valuri de căldură consecutive au adus temperaturi "extreme" în regiune, a transmis miercuri monitorul UE pentru climă Copernicus.
La nivel global, iunie a fost a treia cea mai călduroasă lună din istorie. Aceasta continuă un șir de temperaturi ridicate în ultimii ani, ca rezultat al emisiilor de gaze cu efect de seră generate de activitățile umane. Iunie 2024 deținuse recordul anterior pentru cea mai caldă lună iunie, iar iunie 2023 era pe locul doi, conform Serviciului de Schimbări Climatice Copernicus (C3S).
Extremele de căldură au fost mai pronunțate în Europa, unde încălzirea este mai rapidă decât media globală. Milioane de oameni din acest continent au fost expuși unui stres termic ridicat, cu temperaturi medii zilnice în vestul Europei ajungând la niveluri extrem de rare pentru începutul verii. În Spania și Portugalia temperaturile au atins 46°C, potrivit Copernicus.
Samantha Burgess, responsabil strategic pentru climă al monitorului UE, a precizat că valurile de căldură din Europa au avut un impact "excepțional". Acestea au fost amplificate de temperaturile record ale suprafeței mării în vestul Mediteranei, care au atins maxime zilnice fără precedent în luna iunie. "Va fi probabil ca valurile de căldură să devină mai frecvente, mai intense și să afecteze mai ** mult** mai mulți oameni în Europa", a declarat ea.
Cele două valuri de căldură, din perioada 17-22 iunie și 30 iunie-2 iulie, au fost asociate cu formarea de cupole de căldură care au reținut aerul cald deasupra regiunilor afectate, prelungind vremea sufocantă. Aceasta a agravat condițiile de poluare și riscul de incendii.
Țări ca Portugalia, Spania, Franța, Italia și state din Balcani au înregistrat unele dintre cele mai mari temperaturi "resimțite", ce țin cont de umiditate și alți factori. In nord de Lisabona, temperaturile maxime resimțite au fost de 48°C, depășind media cu aproximativ 7°C și fiind asociate cu "stres termic extrem", a declarat Copernicus.
Temperaturile de pe suprafața mării în vestul Mediteranei au fost "extraordinar de ridicate" în iunie, cu aproximativ 5°C peste medie în anumite zone, atingând 27°C pe 30 iunie. Această situație a diminuat capacitatea aerului de a se răci noaptea lângă coaste, crescând umiditatea și afectând viața marină, conform Copernicus.
- Căldură, incendii și inundații -
O analiză bazată pe datele Copernicus arată că 12 țări și aproximativ 790 milioane de oameni au înregistrat temperaturi record luna trecută. În SUA, căldura periculoasă a acoperit anumite regiuni, iar în China, 102 stații meteorologice au raportat cea mai călduroasă zi de iunie din istorie, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, conform mass-media de stat.
Luna iunie a fost caracterizată de fenomene meteorologice extreme pe întregul glob. Incendii devastatoare de vegetație au cuprins părți din Canada și sudul Europei, iar inundații mortale au lovit Africa de Sud, China și Pakistan.
Copernicus a raportat condiții mai uscate decât media în vestul Europei, fiind observate perioade deosebit de aride în America de Nord, estul și sudul Africii, Peninsula Arabică, părți ale Asiei centrale și de est și sudul Americii de Sud. În contrast, sudul SUA, părți din China și sudul Braziliei au înregistrat condiții mai umede decât media.
- Limitele încălzirii -
Încălzirea globală, determinată în principal de arderea combustibililor fosili, nu implică doar creșterea temperaturilor. Aceasta generează efecte în lanț asupra atmosferei și oceanelor. Aerul mai cald reține mai mulți vapori de apă iar oceanele calde înseamna evaporare mai intensă, provocând ploi torențiale și furtuni mai puternice.
Datele Copernicus, bazate pe miliarde de măsurători de la sateliți, nave, avioane și stații meteorologice, au înregistrat o căldură extraordinară în ultimii doi ani. Deși fenomenul El Nino a contribuit parțial la aceste condiții, temperaturile au rămas la niveluri record sau apropiate de record chiar după ce fenomenul a dispărut anul trecut.
Nivelul de încălzire observat în iunie a fost cu 1,3°C mai mare decât în era preindustrială, ceea ce corespunde nivelului actual de încălzire globală estimată. În ultimii ani, temperaturile extreme au făcut ca luna iunie să fie printre puținele luni din ultima perioadă care au rămas sub pragul de 1,5°C stabilit la Paris pentru limitarea încălzirii globale.
Cu toate acestea, mulți cercetători avertizează că menținerea sub limita de 1,5°C va fi extrem de dificilă, o depășire a acesteia fiind anticipată în jurul anului 2030 sau chiar mai devreme. Astfel, lumea se confruntă cu provocarea de a încerca să reducă încălzirea într-un mod fără precedent.













































































