12:41:11 19.05.2019
 
Stiri

Europa de Est îşi poate aduce înapoi muncitorii din străinătate: Exemplul oferit de două orăşele

Moldovenii în lume 14.02.2019 08:00 Vizualizări1638 Autor: Ziarul National
Europa de Est îşi poate aduce înapoi muncitorii din străinătate: Exemplul oferit de două orăşele ZF

Un orăşel obişnuit de la limita de est a zonei euro poate explica foarte multe cu privire la tendinţele legate de migraţie din regiune, scrie Bloomberg.

Împărţit de o graniţă după Primul Război Mondial, o parte din oraş se află în Estonia, fiind cunoscut sub numele de Valga, iar cealaltă este în Letonia, numindu-se Valka. Împreună, acestea au aproximativ 17.500 de locuitori şi mulţi dintre ei au început să se gândească mai mult în ultimii ani care dintre cele două părţi ale orăşelului este mai bună.

Partea estonă, a cărei populaţie letonă a crescut cu 50% în ultimii patru ani, câştigă. În primul rând, salariile estone s-au menţinut peste nivelul celor din Letonia. Beneficiile sociale joacă însă şi ele un rol. Acesta ar putea fi crucial pentru ţările est-europene care încearcă să-şi atragă înapoi muncitorii din vestul mai bogat al continentului pentru a-şi acoperi penuria din ce în ce mai acută de forţă de muncă.

În timp ce salariile mai mari şi serviciile medicale mai bune au fost cele care i-au tentat mai întâi pe letoni să se mute în cealaltă parte a oraşului, plăţile sociale mai generoase s-au aflat în spatele unui al doilea val de migranţi, potrivit primarului Valka, Vents Krauklis.

„Când Estonia a majorat beneficiile pentru copii, oamenii aceia au înţeles că dacă ai copii este mai avantajos să trăieşti în Valga”, a declarat acesta într-un interviu.

Estonia ca întreg este un exemplu grăitor al fenomenului migraţiei din estul Europei. Ca şi în cazul Letoniei şi Lituaniei, populaţia acestei ţări a scăzut puternic după prăbuşirea comunismului şi mai târziu după aderarea la UE.

Ratele scăzute ale nataliţării şi plecarea oamenilor peste hotare în căutare de slujbe mai bine plătite au condus la un deficit de muncitori calificaţi la nivelul Europei centrale şi de est, scrie zf.ro.

Acest lucru a dus la erodarea investiţiilor, inovaţiei şi producţiei, punând în pericol perspectivele pe termen lung ale finanţelor publice. Însă, spre deosebire de ţările vecine, Estonia a început să inverseze această tendinţă recent, majorarea beneficiilor pentru copii jucând un rol în acest sens. Ţara a introdus de asemenea scutiri de taxe pentru cei mai nevoiaşi.

Experienţa Estoniei s-ar putea dovedi utilă pentru ţări ca Bulgaria, a cărei populaţie va scădea la niveluri nemaiînregistrate din perioada de după cel de-al doilea război mondial. Polonia, ai cărei cetăţeni constituie cel mai mare grup de muncitori străini din Marea Britanie, oferă beneficii generoase pentru familii pentru a-şi ţine muncitorii în ţară şi a-i atrage pe cei din afară să se întoarcă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

13.05.2019 16:00 Ziarul National Gheorghe Răileanu, primar de Cimșlia:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md