Erdogan pregătește terenul pentru negocieri de pace între Rusia și Ucraina la Istanbul


Turcia este din nou gata să găzduiască negocieri de pace între Rusia și Ucraina, la Istanbul. Acest lucru i-a fost comunicat președintelui rus Vladimir Putin de către președintele Recep Tayyip Erdogan într-o convorbire telefonică de duminică, a transmis Președinția turcă.
Putin a propus în cursul nopții discuții directe cu Ucraina pentru a pune capăt războiului. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că Kievul este deschis la discuții, însă a subliniat că Moscova trebuie să fie de acord mai întâi cu o încetare a focului.
Propunerea lui Putin a fost făcută într-o declarație televizată de la Kremlin, începând după ora locală 1:30 a.m. duminică. În urma discuției telefonice cu Putin, Erdogan a salutat acest anunț și a afirmat că Turcia este pregătită să găzduiască negocieri ce ar putea duce la o rezolvare permanentă, conform unui comunicat de la biroul său. Erdogan a reiterat că o încetare cuprinzătoare a focului ar crea mediul necesar pentru discuții de pace, se spune în comunicat.
Propunerea de discuții directe a lui Putin a survenit la scurt timp după ce marile puteri europene au cerut Rusiei să accepte o încetare necondiționată a focului pentru 30 de zile, altfel riscând să se confrunte cu sancțiuni „masive”. Într-o discuție separată cu președintele francez Emmanuel Macron, Erdogan a afirmat că s-a atins „un punct de cotitură istoric” ce ar trebui valorificat, conform biroului său. Pe de altă parte, Macron a subliniat necesitatea ca Rusia să accepte o încetare necondiționată a focului pe o durată de 30 de zile.
Turcia, membră NATO, a menținut o legătură echilibrată atât cu Kievul, cât și cu Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Turcia și-a arătat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei, oferindu-i acesteia asistență militară și opunându-se sancțiunilor împotriva Rusiei.
Turcia a mai găzduit discuții între Rusia și Ucraina și în martie 2022, imediat după începutul invaziei ruse. Proiectul de acord discutat atunci ar fi impus Ucrainei să renunțe la intenția sa de a adera la NATO și să adopte un statut de neutralitate permanentă, acceptând să fie o țară fără arme nucleare. În schimb, ar fi beneficiat de garanții de securitate din partea SUA, Rusiei, Chinei, Marii Britanii și Franței, membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.
Vladimir Putin, anunțând dialogul direct cu Kievul, a afirmat că dorește reluarea negocierilor „din punctul în care au fost întrerupte” în martie 2022. Moscova a susținut că ar fi ajuns atunci la un acord cu Ucraina, dar Kievul s-a retras rapid din discuții la presiunile fostei administrații a lui Joe Biden.









































































