13:53:19 20.07.2025
Stiri

EPURĂRI // Reforma cu „demisii de onoare”

Anticorupție 14.11.2015 09:24 Vizualizări3185
EPURĂRI // Reforma cu „demisii de onoare”

CSM evită să-și folosească dreptul de a demite judecătorii, preferând să îi convingă să plece onorabil din sistem

În timp ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Ministerul Justiției anunță cu emfază despre curățarea sistemului judecătoresc prin plecarea a mai bine de o treime din magistrați, realitatea arată că cei mai mulți dintre judecătorii care au renunțat la robe au plecat la pensie sau și-au dat demisia de onoare. Doar 11 judecători au fost demiși în ultimii cinci ani pe motiv de corupție sau alte încălcări grave.

Statistici populiste

În ultimii șase ani, de când Guvernul și-a asumat angajamentul de a combate corupția din sistemul judecătoresc, reformându-l, iar europenii au pus umărul și buzunarul pentru realizarea acestui deziderat, din judecătoriile moldovenești au plecat 136 de magistrați, adică mai bine de o treime. Cei mai mulți dintre aceștia, ajunși la vârsta de 65 de ani, s-au pensionat. La fel de mulți au fost și judecătorii care au scris cerere de demisie de onoare pentru a putea beneficia de alocația unică de 20 de salarii în schimbul eliberării fotoliului de judecător. De această posibilitate au beneficiat o mulțime de judecători cu probleme grave de integritate și chiar cu sancțiuni disciplinare prin care se impunea eliberarea lor din sistem.

„Promoția”, prin care, la plecare, judecătorii puteau ridica și câte 25 de mii de euro, a expirat în mai 2014. De atunci, numărul de judecători care părăsesc sistemul s-a înjumătățit.

În 2015 au plecat penalii

În pofida acuzațiilor de corupție în sistemul judecătoresc și a criticilor cu privire la proasta funcționare a sistemului, din 2010 și până în prezent doar 11 judecători au plecat din sistem cu „bilet negru”.

Ultimul dintre aceștia este Victor Orândaș, vicepreședinte al Judecătoriei Comerciale de Circumscripție Chișinău. Magistratul a fost demis săptămâna aceasta, la propunerea Serviciului de Informații și Securitate care a constatat că Orândaș este incompatibil cu funcția de judecător. CSM nu oferă mai multe detalii despre conținutul raportului SIS, dar Victor Orândaş a fost acuzat anterior de presă că ar fi legalizat atacurile raider de acum trei ani asupra „Băncii de Economii”. Același judecător a fost acuzat și de implicare în „Spălătoria rusească”, eliberând trei ordonanțe de judecată, prin care i-a ajutat pe ruși să spele 1,4 miliarde de dolari prin băncile moldovenești.

Tot anul acesta, au fost dați afară din sistem judecătorul Veaceslav Panfilii de la Judecătoria Anenii Noi, judecat penal pentru corupere pasivă, dar și judecătoarea Elena Roibu, condamnată penal pentru luare de mită.


Momeala din 2014

Anul trecut, sistemul judecătoresc a pierdut un număr record de judecători. 45 de magistrați au scris cereri de demisie, momiți de mica avere pe care o puteau dobândi dacă pleacă de bunăvoie din sistem până în luna mai.

Printre judecătorii onești care au părăsit atunci sistemul s-au regăsit însă și alții cu dosare penale sau probleme grave de integritate: Valeriu Harmaniuc, fost judecător la Judecătoria Economică, Vasile Gurin, tatăl procurorului general Corneliu Gurin, sancționat disciplinar cu mustrare aspră pentru că a redus termenul de detenție a lui Adrian Nichifor, condamnat pentru omor, de la 17 ani până la cinci ani.

Tot atunci a plecat onorabil din sistem și cunoscutul judecător Gheorghe Gorun de la Judecătoria Râșcani, acuzat că ar fi implicat în atacul raider asupra „Moldova Agroindbank”, prin emiterea unei ordonanțe, la cererea unei companii din R. Moldova, privind încasarea de la o companie olandeză a unei pretinse datorii de trei milioane de euro.

Demiși pentru că au refuzat să plece

De dragul statisticii, au fost demiși și patru magistrați. Victor Lanovenco de la Judecătoria Vulcănești a fost eliberat pentru că a picat examenul în fața Colegiului de calificare și pentru că ar fi făcut scandal într-un magazin din Vulcănești.

Foști judecători de la Judecătoria Comercială de Circumscripție, Liliana Andriaş, Serghei Namaşco şi Alexandru Rotari, de asemenea cu faimă proastă în sistemul judecătoresc, au fost daţi afară abia după ce au refuzat propunerea prietenoasă a CSM de a scrie singuri cereri de demisie.

Totuși, acestora nu le-au fost invocate abateri disciplinare la semnarea cererii de demisie, de aceea, magistrații au beneficiat și de indemnizația unică de concediere. Potrivit presei, Liliana Andriaș a fost anterior cercetată penal pentru luare de mită, Serghei Namașco și Alexandru Rotari ar fi fost implicaţi în mai multe scheme de atacuri raider împotriva acţionarilor de la „Banca de Economii”, „Victoriabank” şi compania „ASITO”.

Niciun judecător raider

Cel mai mare procent de judecători demiși pentru încălcări a fost înregistrat în 2013, când un sfert din judecătorii care au plecat au fost dați afară din sistem. Atunci, casta judecătorească s-a descotorosit de judecătorul de la Vulcănești Corneliu Cașcaval, pentru că ar fi pierdut, la propriu, mai multe dosare pe care le gestiona, dar şi pentru că, în ultimii trei ani, nu a editat aproape 100 de sentinţe din cele pe care le-a pronunţat.

Tot atunci a fost eliberat și vicepreședintele Judecătoriei Călărași, Petru Codreanu, pentru că a emis o decizie prin care a obligat Primăria Chișinău să dea unei firme autorizație pentru a deschide săli pentru jocuri de noroc.Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Grigore Zubati, a fost demis în 2013 pentru că a obligat Primăria Chișinău să-i vândă unui alt judecător de la aceeași instanță un teren din proprietatea publică.

Chiar dacă, în 2013, R. Moldova a fost supusă celor mai multe atacuri de tip raider, cu implicarea judecătorilor, iar despre aceste cazuri s-a scris mult în presă, niciunul dintre cei vizați nu a picat.

O practică vicioasă

„Există mai multe explicații pentru modul în care au loc plecările din sistemul judecătoresc. Numărul mare de plecări se explică prin faptul că perioada epurărilor a coincis cu ieșirea la pensie a mai multor magistrați. Numai de la Curtea Supremă de Justiție au plecat la pensie vreo zece. În plus, în 2014, prin acordarea indemnizației unice de concediere în valoare de 20 de salarii de funcție, au fost create premise pentru plecări masive din sistem. Mulți judecători dintre cei care se simțeau cu pufușor pe botișor au preferat să plece onorabil pentru a nu avea ulterior probleme. Numărul celor demiși în baza sancțiunilor disciplinare este extrem de mic. CSM a preferat să nu scoată gunoiul din casă și să îi ia cu binișorul”, afirmă președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea.

Expertul crede că practica aceasta este vicioasă, or, CSM transmite semnale greșite judecătorilor. De aceea, este imperios necesar ca CSM să-și revadă tactica și să asigure păstrarea în sistem a oamenilor care o merită și demisia celor care au comis încălcări.

Autor: Mariana Rață
Stiri relevante
Top stiri
20.07.2025 08:23 409 Horoscopul zilei 20.07.2025
19.07.2025 08:43 682 Horoscopul zilei 19.07.2025

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte