10:58:29 23.08.2019
 
Stiri

Energie CURATĂ la grădinița din Lozova, Strășeni

Social 22.08.2018 13:00 Vizualizări1913 Autor: Ziarul National
Energie CURATĂ la grădinița din Lozova, Strășeni PNUD Moldova

Energia soarelui și a biomasei aduce energie curată şi reduce facturile la încălzire și apa caldă la grădinița „Speranța” din satul Lozova, raionul Strășeni. Din toamnă, instituția va dispune de o centrală performantă pe bază de biomasă și de colectoare solare. Tehnologiile moderne sunt instalate cu suportul Uniunii Europene, în cadrul Proiectului Energie și Biomasă, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Noul sistem va asigura apă caldă pe tot parcursul anului şi căldură în sezonul rece în cele două blocuri ale grădiniței și în una din clădirile în care învață elevii claselor primare ale liceului din localitate. În total, de condiții mai bune vor beneficia peste 500 de copii și cadre didactice.

Instalarea unui sistem pe bază de biomasă la grădiniță era pe lista de priorități a primăriei Lozova, spune primarul Lilian Botnaru. Asta deoarece cheltuielile pentru încălzire „înghit” majoritatea banilor din bugetul instituției, iar sistemul de încălzire pe gaz este învechit și, deseori, iese din uz în plină iarnă.

„În fiecare an încălzirea ne costă mai mult decât planificăm. De exemplu, în sezonul trecut instituția a achitat peste 300 de mii de lei pentru căldură, în timp ce fuseseră bugetați numai 200 de mii de lei. În aceste condiții, nu mai rămân bani pentru dezvoltarea infrastructurii grădiniței și modernizarea acesteia”, spune primarul.

Eficiența energetică, preocupare pentru satul Lozova

Pentru satul Lozova proiectele de eficiență energetică au devenit o preocupare în ultimii ani, în special după ce localitatea a devenit parte semnatară a Convenției Primarilor pentru climă şi energie, o iniţiativă a Uniunii Europene. Instalarea sistemului pe bază de biomasă este un prim pas spre îndeplinirea angajamentelor asumate de primărie prin semnarea acestui document, printre care și reducerea emisiilor de carbon cu 40% până în anul 2030.

Investiţiile pentru proiectarea noului sistem, construcția de la zero a clădirii centralei termice şi de achiziţionare/instalare a două cazane performante pe bază de peleţi, cu o capacitate totală de 450 kW, precum şi a setului de șase colectoare solare, se ridică la 1,6 mln. lei, fonduri europene. Contribuția comunității este de 334 de mii de lei, bani care vor fi utilizați pentru construcția depozitului pentru biocombustibil.

Lucrările de construcţie a noii centrale termice sunt în toi. „Utilajul care va fi instalat este de ultimă generație. Pompele sunt energoeficiente și automatizate. În caz că o pompă de căldură se defectează, automat se porneşte cealaltă. Centrala va putea fi conectată la Internet, pentru a monitoriza lucrul acesteia și de la distanță”, susține Andrei Mereacre, reprezentantul companiei care construiește sistemul de încălzire pe biomasă și instalează panourile solare.

Primăria și administrația grădiniței este bucuroasă că va utiliza energie regenerabilă, produsă local, şi că banii plătiţi pentru căldură vor rămâne în ţară.

Energia verde și-a demonstrat eficiența în satul vecin

În timp ce pentru grădinița din Lozova eficiența energiei verzi va fi demonstrată în practică abia peste câteva luni, administrația grădiniței din satul vecin, Vorniceni, spune că avantajele noilor tehnologii sunt evidente.

Anul trecut, aici au fost montate șase panouri solare pentru încălzirea apei, iar în anul 2013 au fost instalate două cazane pe bază de peleți, care au înlocuit sobele vechi, construite în urmă cu 60 de ani.

„Dacă înainte erau plus 13 grade în sălile de grupă, acum avem 21-23 de grade. De asemenea, avem apă caldă în toată instituția și asta e un mare avantaj. Pe parcursul zilei, la grădiniță, copiii se spală foarte des pe mâini - înainte și după masă, când vin de afară etc. Era greu când nu aveam colectoarele solare, trebuia să încălzim apa”, spune Maria Ursu, directoare interimară la grădiniță.

Pentru spălatul veselei apa era încălzită la boilere electrice, cheltuielile erau foarte mari, iar apă oricum nu ajungea pentru toți.

„Copiii nu se îmbolnăvesc atât de des, anul trecut am avut o frecvență aproape de sută la sută. Părinții sunt mulțumiți, la fel ca și noi. Numărul cazurilor de infecții respiratorii și viroze s-a redus considerabil”, susține Maria Ursu.

Grădinițele din Lozova și Vorniceni sunt printre cele 233 de instituții publice unde au fost instalate sisteme de încălzire pe biomasă şi printre cele 70 de grădiniţe şi spitale conectate la sisteme solare de producere a apei calde, cu susţinerea Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.


Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este realizat în perioada 2015-2018, cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului (2011-2014), care a avut un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560.000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Text de Ina Prisăcaru-Zglavuţă, PNUD Moldova

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.08.2019 09:23 Nicolae Negru Ipocrizie, numele tău e Dodon-Sandu-N...

19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md