15:24:36 26.04.2024
Stiri

Energia „ieftină” din Transnistria versus cea „scumpă” din România: „Autoritățile separatiste au refuzat să furnizeze malului drept energia electrică în baza unor livrări de gaze naturale limitate de către Gazprom”

Actualitate 02.12.2022 17:34 Vizualizări2631 Autor: Ziarul National
Energia „ieftină” din Transnistria versus cea „scumpă” din România: „Autoritățile separatiste au refuzat să furnizeze malului drept energia electrică în baza unor livrări de gaze naturale limitate de către Gazprom”


ȘANTAJ // „Tiraspolul pretinde ca cea mai mare parte din volumul de gaze să i se dea lui, iar cetățenii R. Moldova să nu aibă gaz în apartamente”

Opoziția prorusă din R. Moldova acuză tot mai des guvernarea că „refuză să cumpere” energie electrică „ieftină” din Transnistria, dar procură din România, unde prețul este „de câteva ori mai mare”.

Chiar joi, în Parlament, socialistul Bogdat Țîrdea le reproșa autorităților că procură energie electrică din România „cu 240 de euro MWh, de patru ori mai scump decât ne dă Cuciurganul”, iar „de trei zile - cu 420 de euro MWh”.

CITIȚI și OFICIAL // La ce preț a procurat R. Moldova energie electrică din România în ultima lună: „Războiul din Ucraina și limitarea volumelor de gaze livrate R. Moldova ne-au obligat să identificăm alte surse”

În replică, secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, a mulțumit României pentru că nu lasă R. Moldova în frig și întuneric și ne oferă un preț la energia electrică „de trei ori mai mic” decât media de pe piața europeană.

CITIȚI și R. Moldova, „la becul” Tiraspolului: Separatistul Krasnoselski anunță că Centrala de la Cuciurgan NU va mai livra, de luni, 70% din necesarul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului, ci doar 27%

Veaceslav Berbeca: „Autoritățile separatiste au refuzat să furnizeze malului drept energia electrică”


Analistul politic Veaceslav Berbeca remarcă faptul că acuzațiile opoziției proruse reprezintă o teza mai veche care circulă prin spațiul informațional al Republicii Modova, fiind susținută, în mare parte, de partidele filoruse și persoane apropiate de acestea.

„Criticând autoritățile moldovenești pentru achiziția energiei electrice din România, aceștia omit în mod intenționat sa explice care e cauza principală a deciziei de a procura energie electrică din România. Aceștia nu menționează că nu procurăm energie electrică de la Cuciurgan, fiindcă Rusia a micșorat în jumătate livrările de gaze naturale care erau utilizate pentru producerea energiei electrice. De asemenea, după micșorarea volumului de gaze naturale către regiunea transnistreană, autoritățile separatiste au refuzat să furnizeze malului drept energia electrică în baza unor livrări de gaze naturale limitate”, a declarat Veaceslav Berbeca pentru Ziarul NAȚIONAL.

Potrivit expertului, îndemnul ca autoritățile centrale să meargă la Moscova să discute cu conducerea rusă problema livrărilor de gaze naturale și alte aspecte ce țin de relațiile între ambele state se înscrie în aceeași retorică.

Nicolae Negru: „Transnistrenii ar fi trebuit să ceară Moscovei să livreze volumele de gaze prevăzute în contract”



Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, amintește că „Gazprom” furnizează, în luna decembrie, doar 44% din volumul de gaze prevăzut în contractul pe care l-a semnat cu „Moldovagaz” și pe care îl încalcă.

„Tiraspolul a refuzat să ne livreze energie electrică, fiindcă, ziceau separatiștii, Chișinăul le livrează mai puțin gaz, decât e prevăzut de contract. Dar, în realitate, nu Chișinăul, ci „Gazprom” furnizează un volum mai mic, doar 44%, pe luna decembrie, încălcând prevederile contractului. Tiraspolul pretinde ca cea mai mare parte din volumul de gaze să i se dea lui, iar cetățenii R. Moldova să nu aibă gaz în apartamente. Firește, autoritățile R. Moldova nu au putut accepta această împărțire „frățească” și se văd nevoite să apeleze la ajutorul României”, punctează Nicolae Negru.

Oricum, zice editorialistul nostru, Tiraspolul a primit în noiembrie 71 din cele 179 de milioane de metri cubi de gaze livrate de „Gazprom”, deși pe malul drept locuiesc 2,5 milioane de oameni, iar dincolo de Nistru - 200 de mii.

„Nu exclud că Chișinăul a depozitat în Ucraina o parte din gazele venite de la „Gazprom”, rezerve pentru lunile viitoare, în eventualitatea că Moscova va închide total robinetul. Ceea ce e logic, din punctul meu de vedere. Transnistrenii ar fi trebuit să ceară Moscovei să livreze volumele prevăzute în contract. Ei însă au preferat să acuze Chișinăul”, susține Nicolae Negru.

Andrei Baștovoi: „Un șantaj construit încă de pe vremea URSS, fiindcă Moscova n-a fost niciodată sigură de malul drept, de Basarabia”




Fostul deputat Andrei Baștovoi, semnatarul Declarației de Independență a R. Moldova, subliniază că, în situația în care Tiraspolul a suspendat livrările de energie pe malul drept al Nistrului, iar Ucraina are sistemul enrgetic distrus de bombardamentele rusești, noi am fi stat astăzi în beznă fără ajutorul României.

Pe malul drept al Nistrului sunt generate doar circa 320 de MWh (CET 2 – 250 MWh, CET 1 – între 60 și 80 de MWh, iar CET - în jur de 20 de MWh), în timp ce consumul se ridică la 1 000 de MWh.

Diferența de care avem nevoie este procurată în prezent din România, iar prețurile sunt aceleași pe care le achită și cetățenii de pe malul drept al Prutului.

„România funcționează în conformitate cu regulile sistemului energetic european, unde resursele energetice sunt vândute la bursă. Consumurile de bază sunt făcute prin contracte de lungă durată la un preț agreat din timp. Consumul de vârf este dinamic și, de aceea, uneori, acesta poate să coste de trei-cinci ori mai scump decât energia din consumul de bază. Dar aceste prețuri nu sunt reprezentative”, explică Andrei Baștivoi, dezavuând caracterul populist și speculativ al opoziției.

Fostul deputat a ținut să mai puncteze că s-a ajuns în această situație din cauza guvernelor anterioare ale R. Moldova, care nu s-au îngrijit să atragă investitori pentru construcția unor centrale electrice pe malul drept al Nistrului, pentru a nu mai fi la mâna Tiraspolului.

„Desigur că este un șantaj construit încă de pe vremea URSS, fiindcă Moscova n-a fost niciodată sigură de malul drept, de Basarabia. Din această cauză, a lăsat toate cheile, lanțurile de legătură pe partea cealaltă a Nistrului, la Tiraspol. Principalele instituții industriale au fost concentrate pe malul stâng al Nistrului, inclusiv această centrală electrică de la Cuciurgan, vitală pentru noi. Ea are o capacitate, o putere instalată de peste 2 500 de MWh. Consumul total al malului drept nu depășește acum 1 000 de MWh. Această centrală poate îndestula și malul stâng, și malul drept al Nistrului. La ea este conectată și o parte din regiunea Odesa. Ei știu că în Ucraina nu pot să nu dea energie electrică, fiindcă Ucraina imediat o să sisteze livrarea de gaze. Noi, din păcate, nu avem pârghii. Mai mult decât atât, și energia electrică ce vine din România, de la Isaccea, are transformatorul la Tiraspol”, constată Andrei Baștovoi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md