El este cel mai TÂNĂR AVOCAT din R. Moldova!


Exemplu // Cel mai tânăr avocat din Republica Moldova este Vadim Vieru, potrivit datelor Uniunii Avocaților. Băiatul și-a luat licența în vara anului trecut, atunci când avea 24 de ani
A crescut la țară, a muncit mult și a reușit să își ia licența de avocat foarte rapid, deși spune că i-a fost greu. La 24 de ani era deja avocat cu acte în regulă, iar secretul lui e munca asiduă pe care a depus-o. Vadim Vieru, cel mai tânăr avocat din municipiul Chișinău, a demonstrat încă o dată, prin exemplul personal, că succesul nu ține de vârstă, de „câte rude ai prin avocatură” sau de pile. Succesul înseamnă muncă multă și ambiție. În familia sa, nimeni nu are vreo tangență cu justiția. Numai el a ales acest domeniu, pentru că „avocatura este o profesie nobilă”, afirmă el cu încredere.
Băiat de la sat, cu copilărie „chinuită”
Vadim s-a născut în orașul Edineț și a crescut la țară. Viața de la sat l-a format și l-a educat, i-a predat cele mai importante lecții ale vieții. Vadim a copilărit pe malul Prutului și spune că a avut o copilărie grea, ca mulți alți copii care cresc având pe umeri gospodăria familiei. Îl ajuta pe tatăl său la moară, la depozitul lor de cereale, lucra pe lângă casă, iar vara, ca majoritatea copiilor de la sate, își muncea banii pentru rechizitele școlare. Vadim mărturisește că nu regretă acum copilăria și adolescența trudită pe care le-a avut. „Anume viața de la țară și înțelepciunea satului mi-au fundamentat niște valori pe care încerc să le promovez și azi, cum ar fi respectul față de oameni și muncă”, spune avocatul.
Și studii, și muncă
După ce a finalizat studiile liceale, a intrat la Facultatea de Drept. A vrut să devină avocat, însă drumul de la cărțile de teorie și până la licența de avocat a fost greu. „A fost complicat, îmi amintesc că în primul an de facultate nu prea înțelegeam ce înseamnă „normă juridică” și „raport juridic”. Însă, am reușit. În perioada facultății am putut să combin studiile și munca. Pe lângă asta am făcut și voluntariat, am fost membru al unor organizații neguvernamentale, am avut instruiri în domeniu atât în Republica Moldova, cât și peste hotare”, povestește Vadim Vieru. Când era în anul III de facultate, a început să lucreze într-o rețea comercială din capitală, iar în paralel – era asistent într-o asociație care apără drepturile omului în Republica Moldova. „Cu riscul de a nu părea modest, vreau să spun că la facultate am obținut mai multe diplome de gradul I, dar și titlul de „cel mai bun student” al anilor 2010 și 2011”, spune cu mândrie avocatul.
Avantajul lui: arată mai bătrân
A devenit avocat cu acte în neregulă anul trecut, când avea 24 de ani. Fără pile, fără „cunoștințe” printre alți avocați, procurori și oameni importanți. Vadim spune că numai munca l-a ajutat să ajungă unde este acum. A învățat mult, iar cunoștințele l-au dus departe. „Sunt mai multe împrejurări obiective, dar și subiective care m-au făcut „un avocat tânăr”. Eu am mers la școală la șase ani și am studiat mult. Apoi, imediat ce mi-am luat licența de jurist, am început să lucrez, deși făceam masteratul. Am devenit avocat-stagiar la Asociația „Promo-LEX” pentru o perioadă de 18 luni. Succesul pe care îl am eu se datorează și colegilor mei”, spune Vadim. Tânărul recunoaște însă că a avut un avantaj net față de alți tineri absolvenți de la Drept: arată cu 4-5 ani mai în vârstă.
„Mulți dubioși au devenit avocați”
Gurile rele însă sunt slobode și vorbesc verzi și uscate. „Au, probabil, parțială dreptate. Multe persoane cu pregătire profesională și reputație cel puțin dubioasă au reușit să devină avocați și mai obțin și diferite titluri, prin reviste. Eu nu pot să explic fenomenul. Cu toate că, în general, procesul de a deveni un avocat cu licență este unul complex. Trebuie să treci prin mai multe examene complicate, să faci acele 18 luni de stagiu, să susții diferite examene de calificare, care de fapt au fost cele mai complicate examene din viața mea, să faci 80 de ore de calificare profesională pe an și multe alte condiții grele”, își amintește Vadim perioada dificilă din viața lui. Spune însă cu mâna pe inimă că nu pilele te duc departe. „Multă, multă muncă”, crede avocatul.
Ajută un tânăr cu dizabilități
„Încă nu pot să-mi permit luxul de a mă specializa pe o anumită categorie de cauze, acord asistență juridică pe mai multe, inclusiv civile, penale, administrative, litigii familiale, de dreptul muncii ș.a. Acum lucrez la asociația unde mi-am făcut stagiul, într-un program al Drepturilor Omului. Alături de alți colegi lucrăm pe acțiuni de litigiere strategică, avem situații problematice: cu drepturile deținuților, lipsa asistenței medicale, tortură și rețineri ilegale în regiunea transnistreană”, povestește Vadim. Avocatul mai spune că, în asemenea cazuri, nimeni nu dorește să acorde asistență juridică, nici măcar contra plată. Acum, Vadim lucrează la un caz de discriminare: un tânăr cu dizabilități locomotorii nu a fost primit la un concert din Chișinău, pentru că era în scaunul cu rotile, asta chiar dacă el avea un bilet cumpărat.
S-a făcut avocat ca să aducă schimbări
Vadim spune că avocatura trebuie să le asigure oamenilor o garanție: că statul va aplica legea în raport cu ei, așa cum spune ea. „Particularii trebuie să țină cont de faptul că dreptul lor se termină acolo unde începe dreptul unei alte persoane. În Republica Moldova, avocatura este încă foarte slab dezvoltată, în special domeniul de consultanță, asta chiar dacă la moment avem aproape 3 000 de persoane cu licență de avocat. Este loc pentru mult mai bine”, spune cert tânărul. „Justiția de la noi încă nu a reușit să-mi câștige încrederea, or, în primul rând, credibilitatea este cel mai important element într-o justiție corectă și echitabilă”, mai spune Vadim Vieru. Tânărul afirmă că își dorește să fondeze un birou asociat de avocați, ca să dezvolte segmentul de consultanță pentru businessul mic și mijlociu din Republica Moldova.
Vorbe de laudă de la colegi
Avocatul Alexandru Postică, care este colegul lui Vadim, își amintește că atunci când s-a organizat concursul de asistent, tânărul a participat și i-a depășit pe ceilalți prin cunoștințe și abilități. „El a venit la Promo-LEX ca asistent și în toată această perioadă și-a fortificat cunoștințele și a preluat din experiența vastă a avocaților de aici. Apoi, a dat concursul și l-a luat din prima, iar asta arată că, dacă vrei, poți. Dacă depui efortul necesar la timpul potrivit, atunci reușești. În timpul său liber s-a concentrat pe cunoștințe și a învățat. Cel mai mare succes vine atunci când muncești singur. Iar acela care vine „prin pile”, dispare foarte repede”, mai crede Postică.









































































