05:39:00 22.05.2025
Stiri

Economedia: România devine primul furnizor de gaz pentru Republica Moldova prin export direct și asigurare tranzit

Actualitate 20.07.2023 12:03 Vizualizări1514
Economedia: România devine primul furnizor de gaz pentru Republica Moldova prin export direct și asigurare tranzit

Exportul de gaz către Republica Moldova a urcat, începând de miercuri, 19 iulie, la 2 milioane de metri cubi zilnic, după ce în ultimele pentru săptămâni era de 1,8 milioane de metri cubi.

Potriit economedia.ro, în acest moment, România este cel mai important furnizor de gaze pentru R. Moldova, odată ce moldovenii nu consumă mai mult de 1,6 milioane de metri cubi zilnic. Faptul că exportul de gaz în Republica Moldova este de 2 milioane de metri cubi în timp ce consumul lor lor este 1,6 milioane nu este o contradicție. Pe lângă consum curent, moldovenii stochează gaze pentru iarnă, arată aceeași sursă.

„Este de precizat că, la nivelul unui întreg an, România nu mai este primul furnizor de gaz pentru moldoveni, rușii de la Gazprom având acest rol, cu precădere iarna. Este neclar dacă acest lucru se va mai întâmpla și în următoarea iarnă, pentru că totul depinde de temperatură. Dacă va fi o iarnă caldă, cu ce importă din România, direct și prin traznit, și cu ce extrage din stocuri, Republica Moldova ar putea să se descurce. La o iarnă rece însă, adică consumuri mari, are în continuare nevoie de Gazprom”, transmite economedia.ro.

Potrivit informațiilor Transgaz (operatorul Sistemului Național de Transport și care va prelua și operarea SNT din Moldova), România, pe lângă exportul direct de gaz către Basarabia, asigură și tranzitul unor cantități care vin din coridorul sudic, via Turcia și Bulgaria, către Ucraina. Moldovenii stochează gaze pentru la iarnă în Ucraina, care are o capacitate uriașă de depozitare – 30 de miliarde de metri cubi.

Moldovenii ar putea stoca șiîn România, după cum spune directorul Transgaz, Ion Sterian.

„Volumele de gaze de tranzit tot ale lor sunt, le înmagazinează în Ucraina. După discuțiile mele cu prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Energiei, Victor Pârlicov, vor înmagazina și la noi”, a declarat Sterian pentru Economedia.ro.

Capacitatea depozitelor subterane ale României este de 3,2 miliarde de metri cubi, din care un grad de umplere de 90%, cerut de UE, înseamnă circa 2,9 miliarde de metri cubi. Anul trecut, gradul de umplere a trecut de 95%.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte