06:20:13 04.05.2025
Stiri

EBU anunță de ce a ANULAT punctajele juriilor din șase țări, inclusiv din România, la „Eurovision”: „O neregulă de asemenea amploare este fără precedent”

Actualitate 20.05.2022 11:29 Vizualizări2731
EBU anunță de ce a ANULAT punctajele juriilor din șase țări, inclusiv din România, la „Eurovision”: „O neregulă de asemenea amploare este fără precedent”

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a explicat joi seară de ce au fost eliminate punctajele a șase jurii, inclusiv din România, în finala „Eurovidion 2022”, acuzând că acestea s-ar fi votat între ele și arătând că, în cea de-a doua semifinală, patru dintre cele șase jurii au plasat toate celelalte cinci țări în Top 5, iar patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximumul care poate fi acordat.

„Modelul în cauză a fost detectat ca fiind neregulamentar de către partenerul de vot paneuropean și a fost recunoscut de către monitorul independent al voturilor, deoarece cinci dintre aceste șase țări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din celelalte 15 țări care au votat în aceeași semifinală (care includea trei dintre cele cinci mari țări: Germania, Spania și Regatul Unit)”, acuză EBU, citată de hotnews.ro.

În plus, patru dintre cele șase țări au fost clasate în ultimele șase țări din celelalte 15 țări care au votat în această semifinală.

„O neregulă de o asemenea amploare în ceea ce privește modelul de vot al juriului este fără precedent”, se arată în comunicatul EBU.

Amintim că organizatorii au anunțat, în finala concursului „Eurovision 2022”, că nu a putut fi stabilită conexiunea cu România, iar TVR acuză că a fost schimbat votul. În realitate, acele motive tehnice nu au existat, au fost doar un pretext, după cum a dovedit prezentatoarea TVR, Eda Marcus.

CITIȚI și VIDEO // Zdob și Zdub & Frații Advahov au sosit în GARA din Chișinău cu „TRENULEȚUL”: Se consideră ÎNVINGĂTORI și nu exclud o nouă participare la „Eurovision”. „Dacă nu era votul juriului și războiul din Ucraina, atunci altul era rezultatul...”

Explicația EBU:

  • După cum s-a comunicat sâmbătă, 14 mai, Partenerul de vot paneuropean independent al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) a detectat modele de vot neregulamentare în voturile juriului din șase țări participante la cea de-a doua semifinală: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino.
  • În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele șase jurii au plasat toate cinci dintre celelalte țări în Top 5 (ținând cont de faptul că nu au putut vota pentru ele însele); un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6; iar ultimul dintre cele șase jurii a plasat patru dintre celelalte țări în Top 4 și pe a cincea în Top 7. Patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat.
  • Modelul în cauză a fost detectat ca fiind neregulamentar de către partenerul de vot paneuropean și a fost recunoscut de către monitorul independent al voturilor, deoarece cinci dintre aceste șase țări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din celelalte 15 țări care au votat în aceeași semifinală (care includea trei dintre cele cinci mari țări: Germania, Spania și Regatul Unit).
  • În plus, patru dintre cele șase țări au fost clasate în ultimele șase țări din celelalte 15 țări care au votat în această semifinală. O neregulă de o asemenea amploare în ceea ce privește modelul de vot al juriului este fără precedent.
  • Votul României în semifinală


    „Așa cum se prevede în Regulamentul concursului Eurovision și în instrucțiunile oficiale de vot ale concursului, în cazul în care voturile juriilor naționale prezintă modele de vot neregulamentare (care pot fi detectate de partenerul de vot paneuropean și recunoscute de monitorul independent al votului), supervizorul executiv al ESC are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru alocarea clasamentelor și de a le înlocui cu un rezultat agregat substitut calculat automat pentru a determina rezultatul final al acestor țări în a doua semifinală.

    Având în vedere natura fără precedent a neregulii detectate în a doua semifinală, EBU, în consultare cu partenerul paneuropean de vot și cu monitorul independent de vot, a decis, în conformitate cu instrucțiunile de vot ale concursului, să își exercite dreptul de a elimina voturile exprimate de cele șase jurii în cauză din alocarea clasamentului în Marea Finală pentru a păstra integritatea sistemului de vot.

    În consecință, a fost urmată aceeași procedură, iar rezultatul agregat substitut calculat automat a fost utilizat pentru a determina rezultatele finale ale juriilor din cele șase țări implicate, în Marea Finală.

    Aceste decizii au fost aprobate de președintele Grupului de Referință ESC, de consiliul de conducere al concursului și de directorul general adjunct al EBU, în conformitate cu cerințele Instrucțiunilor de vot ale concursului.

    De atunci, EBU a discutat modelele de juriu cu radiodifuzorii relevanți și le-a oferit acestora posibilitatea de a cerceta în continuare votul juriului în țările lor.

    EBU își reconfirmă decizia de a înlocui voturile juriului pentru aceste șase țări cu un rezultat agregat înlocuitor atât în a doua semifinală, cât și în marea finală.

    EBU confirmă, de asemenea, clasamentul final al celor 40 de participanți la concursul Eurovision 2022”, se arată în comunicat.

    Ce este un „vot neregulamentar”?

    Un vot neregulamentar este detectat în cazul în care sunt declanșate mai multe controale de securitate:

    a) Abaterea de la normă - Reflectă rezultatul aprecierea generală a celorlalți jurați profesioniști? Ținând cont de faptul că toți aceștia sunt profesioniști în domeniul muzicii cărora li se cere să voteze pe baza acelorași criterii stabilite în Regulamentul concursului (de exemplu, un juriu național plasează în fruntea clasamentului său (un) cântec (cântece) pe care majoritatea celorlalți îl (le) clasează mai jos.

    b) Modele de vot - Există modele vizibile de vot în rândul juraților?

    c) Nereguli - Au respectat juriile regulamentul concursului Eurovision?

    d) Modele recurente - Alte țări repetă modele de vot similare?

    e) Există beneficiari - În cazul în care apar abateri, cine beneficiază de pe urma rezultatului?

    În cazul în care răspunsul la mai mult de două dintre aceste întrebări este „da”, atunci modelul este considerat neregulamentar și voturile afectate de această neregulă sunt eliminate, cu condiția ca neregula să fie confirmată de partenerul de vot paneuropean (care beneficiază de 17 ani de experiență în administrarea votului la ESC) și recunoscută de către monitorul independent al votului.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte