Drepturile omului în Transnistria, prioritate pe agenda internațională: Discursul vicepremierului Popșoi la Geneva


Vicepremierul a discutat despre cazurile de detenție ilegală și alte încălcări grave comise în regiune. Mihai Popșoi a menționat și importanța aplicării hotărârilor CEDO legate de încălcarea drepturilor omului. Conform oficialului de la Chișinău, acest aspect va fi o prioritate pentru R. Moldova în timpul președinției la Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, prevăzută pentru noiembrie 2025 - mai 2026.
În discursul său, Mihai Popșoi a abordat provocările globale actuale. Referindu-se la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, el a reafirmat solidaritatea cu poporul ucrainean și disponibilitatea R. Moldova de a sprijini refugiații. Oficialul a subliniat angajamentul autorităților pentru o soluție durabilă și cuprinzătoare, respectând prevederile Cartei ONU, și necesitatea unui mecanism robust pentru responsabilizarea crimelor de război, alături de garanții de securitate pentru prevenirea conflictelor viitoare și reconstrucția Ucrainei.
Ministrul Popșoi a susținut candidatura R. Moldova pentru un nou mandat de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului (CDO) pentru perioada 2027-2029, cu obiectivul de a promova drepturile omului ca fundament al unei lumi echitabile. R. Moldova și-a reafirmat sprijinul pentru Consiliul pentru Drepturile Omului și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului în apărarea drepturilor fundamentale.
Consiliul pentru Drepturile Omului este un organ permanent al Adunării Generale a ONU, înființat prin Rezoluția nr. 60/251 adoptată la 15 martie 2006, și și-a început activitatea pe 19 iunie 2006 la Geneva, fiind compus din 47 de state membre cu drept de vot. Republica Moldova a deținut anterior un mandat în CDO între iunie 2010 și iunie 2013.









































































