Donald Tusk: UE trebuie să dezvolte o strategie clară vizavi de Parteneriatul Estic, având în vedere „politica agresivă a Rusiei și creșterea influenței Chinei în regiune”


La zece ani de la lansarea Parteneriatului Estic, Uniunea Europeană trebuie să dezvolte „o strategie clară și o viziune politică” pentru a susține în continuare partenerii din această structură, „având în vedere politica agresivă a Rusiei, creșterea influenței Chinei în regiune și situația legată de securitatea din jurul granițelor noastre de est”.
Declarația îi aparține președintelui Partidului Popular European (PPE), Donald Tusk, care a declarat astăzi, cu ocazia celei de-a șaptea Reuniuni a liderilor Parteneriatului estic ai PPE, că Uniunea Europeană menține un angajament puternic față de Parteneriatul Estic, din care face parte și R. Moldova, Partidul Popular European (PPE) fiind unul dintre actorii majori ai lansării acestuia de acum zece ani.
Potrivit lui Tusk, în ultimul deceniu s-a reușit semnarea Acordurilor de Asociere (inclusiv Acordurile de Liber Schimb Profund și Comprehensiv” cu Ucraina, Georgia și R. Moldova; stabilirea regimurilor fără viză în Ucraina, Georgia și R. Moldova; încheierea acordului de parteneriat complet și îmbunătățit cu Armenia; implicarea mai profundă cu Belarus; creșterea legăturilor economice; promovarea reformelor etc.”.
„Parteneriatul estic a parcurs un drum lung din 2009. Acest cadru a apropiat vecinii noștri din Est de standardele europene, le-a recunoscut aspirațiile și a devenit o adevărată putere de schimbare, democratizare și reformă”, a spus Donald Tusk, adăugând că acum „este timpul să înaintăm și să discutăm despre consolidarea cooperării de după 2020 și stabilirea unor criterii de referință pe termen lung”.
Președintele PPE a mai declarat că Summit-ul Parteneriatului Estic din 2021 va fi o oportunitate „de a ne baza pe realizările noastre și de a injecta dinamism nou în relațiile noastre”. Oficialul european a enumerat, cu această ocazie, prioritățile PPE cu privire la Parteneriatul Estic:
„Valori - subliniem angajamentul nostru comun față de valorile fundamentale și dreptul internațional; la principiile pe care a fost fondată UE: în special cele de pace, prietenie, solidaritate, responsabilitate, prosperitate, libertate, democrație, nediscriminarea persoanelor aparținând minorităților, respectul pentru diversitate, statul de drept și demnitatea umană.
Ambiții - continuăm să susținem puternic aspirațiile europene ale Georgiei, Ucrainei și R. Moldova; acest sprijin este reflectat în toate declarațiile anterioare ale Parteneriatului Estic și rezoluțiile congresului. Recunoaștem alegerile, ambițiile și obiectivele suverane ale acestor parteneri în relațiile lor cu UE.
Produse livrabile - cu fiecare dintre partenerii noștri avem o agendă concretă și specifică de măsuri și politici foarte concrete care pot beneficia de cetățeni. Implementarea etapelor și a obiectivelor identificate ajută la demonstrarea valorii Parteneriatului Estic atât pentru țările partenere, cât și pentru statele membre ale UE. Realizările partenerilor noștri ar trebui să constituie o bază puternică pentru integrarea în continuare cu UE, precum și pentru a reuni societățile și economiile noastre.
Diferențiere - trebuie să îmbogățim în continuare Parteneriatul Estic, în conformitate cu principiile de diferențiere, condiționalitate strictă, proprietate comună, responsabilitate comună și solidaritate: principiul „mai mult pentru mai mult” și „mai puțin pentru mai puțin”. Susținem o cooperare mai strânsă cu țările asociate UE - Ucraina, R. Moldova și Georgia, în special - o cooperare personalizată cu obiective mai ambițioase de integrare politică și economică a UE, pentru a îmbunătăți motivația pentru accelerarea reformelor.
Securitate - trebuie să creștem cooperarea dintre UE, statele sale membre și să selectăm membrii în probleme de securitate, informații și apărare. O nouă inițiativă - un pachet de securitate al Parteneriatului estic este un bun punct de plecare pentru o astfel de discuție.
Rezolvarea conflictelor - reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială în cadrul consiliilor de administrație recunoscuți la nivel internațional; condamnăm agresiunea rusă și anexarea Crimeei și ocuparea Rusiei de Donbas, Osetia de Sud, Abhazia și Transnistria; reiterăm sprijinul nostru complet pentru eforturile și principiile de bază ale copreședinților Grupului Minsk din cadrul OSCE privind soluționarea conflictelor din Nagorno-Karabakh.
Solidaritate - ne sprijinim partenerii în perioadele dificile: în această pandemie Covid-19, Uniunea Europeană se angajează să solidarizeze cu cetățenii țărilor Parteneriatului Estic, nu numai prin cuvânt, ci și prin acțiune. Ca parte a răspunsului său global la focarul de coronavirus, Comisia Europeană a mobilizat un pachet de sprijin de urgență de aproximativ 1 miliard de euro pentru țările Parteneriatului Estic.
Rezistență - trebuie să consolidăm rezistența partenerilor noștri: să lucrăm spre economii rezistente, rezistență la mediu, rezistență împotriva corupției și terorismului, să devenim mai rezistenți împotriva amenințărilor hibride, dezinformării, propagandei, ingerințelor electorale și interferențelor din țările terțe.
Cetățeni - trebuie să consolidăm legăturile dintre cetățeni, să sprijinim mobilitatea sporită, să evităm scurgerea creierelor, să promovăm educația incluzivă, să investim în tineret și să sprijinim societatea civilă.
Democratizare - credem în democratizare și nu în stabilizare; PPE a fost întotdeauna hotărât să lupte pentru standardele democratice. Prin urmare, solicităm tuturor guvernelor Parteneriatului Estic să asigure alegeri libere și corecte, să sprijine libertatea presei, să respecte statul de drept, să înceteze persecuțiile motivate politic și să continue lupta împotriva corupției.
Comunicare - trebuie să ne îmbunătățim comunicarea: pentru a ne asigura că sprijinul, angajamentul și politicile UE sunt bine promovate și explicate cetățenilor din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova și Ucraina”.









































































