DOC // R. Moldova își actualizează planul de colaborare cu NATO: Sprijin pentru a combate atacurile cibernetice, dezinformarea, dar și pentru modernizarea sistemului de securitate și apărare autohton


„Acest parteneriat respectă Constituția Republicii Moldova, care garantează statutul de neutralitate”
Alianța Nord-Atlantică (NATO) va oferi sprijin Republicii Moldova în combaterea noilor ameninţări la adresa securităţii precum atacurile cibernetice, terorismul, proliferarea armelor de distrugere în masă, dar și în ceea ce privește sporirea rezilienței instituțiilor naționale la noile provocări și amenințări.
Obiectivele sunt fixate în nou plan de colaborare cu NATO pentru anii 2025 – 2028, aprobat astăzi de Guvern, un document actualizat cu regularitate în ultimii 20 de ani.
Astfel, Programul Individual al Parteneriatului (ITPP) prevede, printre altele, desfăşurarea consultărilor politice pe subiecte de securitate şi cu privire la evoluţiile situaţiei în regiune, implementarea Pachetului de asistență NATO pentru consolidarea capacităților de apărare și securitate ale R. Moldova, cooperarea în reformarea sectorului autohton de securitate, în particular în perfecţionarea cadrului legislativ şi instituţional, în sporirea capacităţilor, eficienţei şi transparenţei instituţiilor din sectorul dat, dar și ridicarea nivelului de profesionalism al oficialilor și experților din sectorul de securitate și apărare.
De asemenea, R. Moldova și NATO vor coopera în scopul modernizării şi dezvoltării capacităţilor forţelor armate naționale prin dezvoltarea sistemului de comandă și control, îmbunătățirea managementului resurselor de apărare, modernizarea sistemului de instruire militară, perfecţionarea sistemului de management al personalului şi de recrutare ş.a.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, parteneriatul cu NATO nu include participarea la misiuni militare altele decât cu mandat ONU sau obligații care să încalce neutralitatea R. Moldova.
„State precum Austria, Elveția și Irlanda, care sunt neutre din punct de vedere militar, colaborează cu NATO pentru a-și proteja infrastructura, a îmbunătăți sectorul public și a răspunde mai bine amenințărilor hibride. Acest parteneriat respectă Constituția Republicii Moldova, care garantează statutul de neutralitate. La fel cum alte țări neutre colaborează pentru siguranța lor, R. Moldova folosește această relație pentru a-și proteja cetățenii”, a spus Vodă, după ședința de astăzi a Guvernului.









































































