DOC // Proiectul de lege menit să includă obiectivul strategic de integrare europeană în Constituția R. Moldova, expediat la Curtea Constituțională: Ce prevede exact inițiativa legislativă
Constituția ar putea fi completată cu un capitol nou prin care integrarea europeană va deveni un obiectiv strategic al R. Moldova.
Inițiativa legislativă a fost expediată la Curtea Constituțională, care are la dispoziție zece zile să se expună, a anunțat astăzi președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, în cadrul unor consultări publice organizate la Parlament vizavi de referendumul pentru revizuirea Constituției privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Proiectul de modificare a Constituției propune completarea preambulului Legii Supreme a țării cu următoarele două alineate: „RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova, DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană obiectiv strategic al Republicii Moldova”.
Totodată, Constituția ar putea fi completată cu un capitol nou numit „Integrarea în Uniunea Europeană”, care prevede, printre altele, faptul că „prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.
Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican.
După avizul Curții Constituționale, proiectul de lege va fi prezentat în Parlament.
„După înregistrarea acestui proiect de hotărâre, este necesar de a respecta rigoarea de șase luni. Ulterior, cetățenii, la cabina de vot, se vor expune, prin intima lor convingere, dacă susțin sau sunt împotrivă”, a explicat astăzi președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.
Amintim că referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta Maia Sandu și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale din toamna anului curent.
Circa 400 de profesori din școlile cu predare în limbile minorităților naționale își vor îmbunătăți competențele de cunoaștere a limbii române. MEC a lansat un program de formare lingvistică
Opt MINIȘTRI de Externe din formatul Nordic-Baltic 8 vin la Chișinău săptămâna viitoare
Gruparea Șor, LOVITURĂ, după lovitură. Compania „Meta” a eliminat o rețea de pagini și conturi cu știri false în limba rusă, care favoriza așa-zisul bloc „Pobeda”, dar și alte partide proruse