14:44:53 25.06.2024
Stiri

DOC // Proiectul de lege menit să includă obiectivul strategic de integrare europeană în Constituția R. Moldova, expediat la Curtea Constituțională: Ce prevede exact inițiativa legislativă

Actualitate 08.04.2024 16:51 Vizualizări955 Autor: Ziarul National
DOC // Proiectul de lege menit să includă obiectivul strategic de integrare europeană în Constituția R. Moldova, expediat la Curtea Constituțională: Ce prevede exact inițiativa legislativă


Constituția ar putea fi completată cu un capitol nou prin care integrarea europeană va deveni un obiectiv strategic al R. Moldova.

Inițiativa legislativă a fost expediată la Curtea Constituțională, care are la dispoziție zece zile să se expună, a anunțat astăzi președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, în cadrul unor consultări publice organizate la Parlament vizavi de referendumul pentru revizuirea Constituției privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Proiectul de modificare a Constituției propune completarea preambulului Legii Supreme a țării cu următoarele două alineate: „RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova, DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană obiectiv strategic al Republicii Moldova”.

Totodată, Constituția ar putea fi completată cu un capitol nou numit „Integrarea în Uniunea Europeană”, care prevede, printre altele, faptul că „prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican.

După avizul Curții Constituționale, proiectul de lege va fi prezentat în Parlament.

„După înregistrarea acestui proiect de hotărâre, este necesar de a respecta rigoarea de șase luni. Ulterior, cetățenii, la cabina de vot, se vor expune, prin intima lor convingere, dacă susțin sau sunt împotrivă”, a explicat astăzi președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.

Amintim că referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta Maia Sandu și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale din toamna anului curent.
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md