06:52:34 03.12.2021
Stiri

DOC // O nouă LICITAȚIE privind achiziționarea gazelor de către R. Moldova. Autoritățile solicită deja 1,5 milioane de metri cubi de gaze, iar plata se face în AVANS

Actualitate 27.10.2021 17:27 Vizualizări1174 Autor: Ziarul National
DOC // O nouă LICITAȚIE privind achiziționarea gazelor de către R. Moldova. Autoritățile solicită deja 1,5 milioane de metri cubi de gaze, iar plata se face în AVANS


Compania „Energocom” a organizat astăzi cea de-a treia licitație privind procurarea gazelor naturale. Dacă la primele două licitații au fost achiziționate câte un milion de metri cubi de gaze, atunci la a treia licitație, organizată astăzi, 27 octombrie, urmează să fie cumpărate 1,5 milioane de metri cubi de gaze, pentru a menține la un nivel acceptabil presiunea în rețeaua națională.

Potrivit ofertei, R. Moldova va plăti în avans pentru cele 1,5 milioane de metri cubi de gaze.

De menționat că, începând cu 22 octombrie curent, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență în legătură cu micșorarea volumelor de gaze furnizate de „Gazprom”. Nivelul gazelor în rețeaua națională a ajuns sub minimumul necesar, iar din acest motiv Guvernul Gavrilița a decis să procure gaze din surse alternative.

„Energocom” a achiziționat câte un milion de metri cubi de gaze naturale de la compania poloneză „PGNiG” și de cea olandeză „Vitol”. Unii experți au criticat guvernarea pentru această decizie, deoarece cu cât volumele sunt mai mici, cu atât prețul este mai mare. Până acum oficialii guvernamentali nu au dezvăluit prețul plătit companiilor din Polonia și din Olanda, dar au lăsat să se înțeleagă că ar fi vorba de circa 1 000 de dolari pentru mia de metri cubi.

Amintim că Rusia a micșorat cu 35% volumul de gaze livrat în R. Moldova, deși Chișinăul plătește 790 de dolari pentru gaze în luna octombrie. Totodată, autoritățile rusești consideră că R. Moldova trebuie să plătească prețul de piață pentru gazele livrate și, în același timp, să achite o pretinsă datorie de 790 de milioane de dolari până la 1 decembrie.Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

26.11.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // România și nevoia de...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md