DOC // Guvernul denunță încă două acorduri semnate cu CSI: Fără schimb de informații referitoare la frontierele exterioare și fără condiții de livrare a mărfurilor între organizațiile din CSI. Recean: „Aceste acorduri nu au fost utile niciodată”


Guvernul de la Chișinău a denunțat, în cadrul ședinței de miercuri, 17 mai, două acorduri semnate cu statele membre ale Comunității Statelor Independente (CSI). Este vorba despre Acordul cu privire la schimbul de informație în problemele ocrotirii frontierelor exterioare ale statelor membre ale CSI, încheiat la Moscova la 12 aprilie 1996, precum și Acordul privind condițiile generale de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor membre ale CSI, încheiat la Kiev la 20 martie 1992.
Prim-ministrul Dorin Recean a declarat în cadrul ședinței că aceste acorduri „nu au fost utile niciodată” și le-a transmis agenților economici că denunțarea documentelor „nu va afecta în niciun fel activitatea companiilor”.
„La etapa actuală, ținând cont de obiectivele dezvoltării strategice ale Republicii Moldova, adoptarea parcursului european cu scopul integrării în cadrul sistemului de securitate al UE, diminuarea și ulterioara sistare a proceselor de cooperare în domeniul securității frontaliere în cadrul CSI și transferul cooperării în domeniu schimbului de informații cu statele de interes în plan bilateral, se constată faptul că Acordul cu privire la schimbul de informație în problemele ocrotirii frontierelor exterioare ale statelor membre ale CS cauză nu mai este un instrument viabil. Acordul vizat și-a epuizat relevanța pentru Republica Moldova în timp scurt după semnarea acestuia, drept rezultat acesta nu a fost pus în aplicare de către autoritățile moldovenești cu competență pe domeniul vizat. Astfel, urmare a examinării stadiului actual de cooperare, perspectivele pentru dezvoltarea cooperării multilaterale cu alte țările CSI în domeniul schimbului de informației și riscurile aferente denunțării Acordului, se constată lipsa unei valori adăugate a Acordului”, arată Ministerul Afacerilor Interne.
Potrivit ministrei de Interne, Ana Revenco, MAI va prezenta spre denunțare în total zece acorduri semnate cu CSI din totalul celor 39.
Totodată, reieșind din faptul că la momentul actual Republica Moldova aplică o economie de piață, iar livrarea mărfurilor este efectuată în baza contractelor individuale între agenții economici, fără implicarea statului, Acordul privind condițiile generale de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor membre ale Comunității Statelor Independente și-a pierdut actualitatea, arată autoritățile.
„Denunțarea acordului nu va avea repercusiuni negative asupra agenților economici din sectorul agroalimentar al Republicii Moldova. Livrarea mărfurilor se efectuează în bază de contract. Contractul este unicul document ce determină drepturile și obligațiile părților în livrarea tuturor tipurilor de mărfuri. Întreprinderile sunt independente în alegerea obiectului contractului, determinarea obligațiilor, oricăror altor condiții ale relațiilor economice reciproce, cu excepția cazurilor de livrare a mărfurilor în baza acordurilor interstatale. Acordul nu se extinde asupra relațiilor economice între subiecții economici ai statelor care nu sunt membre ale CSI. Statele membre ale Comunității, prin intermediul organelor lor, efectuează activitatea de asigurare a încheierii la timp a contractelor economice de livrare conform acordurilor interstatale și controlul executării lor”, cităm din nota informativă a proiectului aprobat astăzi de Guvern.
Amintim că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat luni demararea procedurilor de retragere din Acordul de aderare la Adunarea Interparlamentară (AI) a Comunității Statelor Independente (CSI).
„După 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea R. Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul R. Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, de război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane”, a argumentat Igor Grosu.
„Noi deja răspundem acestei inițiative (a spicherului Grosu - n.r.). Domnul președinte Grosu a anunțat ieșirea din Adunarea Interparlamentară a CSI, noi la Guvern avem agenda noastră de ieșire din diferite acorduri ale CSI. Să ne uităm obiectiv: se presupunea că trebuia să avem cu CSI-ul o colaborare care să ne ajute să rezolvăm problemele acestor state, ceea ce nu s-a întâmplat. Noi eram parte din CSI, dar eram șantajați și cu comerțul, și cu gazele naturale, mă refer la energetică. Fiind membri ai CSI, așa și nu am ajuns să avem o soluționare a conflictului transnistrean sau, de exemplu, scoaterea armatei rusești de aici. Și, atunci, noi trebuie să fim practici, să luăm fiecare acord în parte și, dacă el nu este util, trebuie să-l denunțăm. Cu acele state din CSI cu care vrem să avem relații comerciale, schimburi sociale, legate de anumite proprietăți ș.a.m.d., tendința acum este să mergem pe acorduri bilaterale”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean în aceeași zi în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV.









































































