DOC // Deputații care vor bloca tribuna și microfoanele din Parlament, vor incita la ură și vor justifica războaiele de agresiune vor fi excluși de la ședințe și nu vor primi salariu


Deputații cu un comportament inadecvat vor fi interziși la ședințele Parlamentului și nu vor fi remunerați, potrivit unui proiect de lege cu privire la statutul, conduita și etica legislatorilor, votat joi în prima lectură de către deputați.
Mai exact, un deputat va putea fi eliminat din sala de ședințe, dacă sfidează Regulamentul Parlamentului și autoritatea președintelui ședinței, aruncă insulte, calomnii sau amenințări publice la adresa președintelui Republicii Moldova, deputaților, membrilor Guvernului sau altor persoane sau folosește gesturi și un limbaj ofensator sau chiar aplică violență.
Totodată, legislatorul va fi scos din sala de ședințe dacă blochează tribuna sau microfoanele, face apel public la rebeliune, violență sau la alte acțiuni, propagă, incită la ură, război, tulburări de masă, nesupunere în grup, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură fondate pe intoleranță sau pe discriminarea pe criterii de sex, de rasă, de naționalitate, de religie, de dizabilitate sau de orientare sexuală sau justifică războaiele de agresiune, crimele de război și crimele împotriva umanității.
De asemenea, deputații nu vor putea vota electronic din numele altui deputat, iar legislatorul în privința căruia a fost aplicată sancțiunea de eliminare din sala de ședințe este obligat să se conformeze imediat acestei sancțiuni și nu poate reveni în ședința plenară până la încheierea acesteia.
Dacă deputatul sancționat cu eliminarea din sală nu părăsește benevol sala de ședințe ori dacă acesta a fost sancționat repetat pentru aceeași încălcare, în aceeași sesiune Parlamentul va putea aplica sancțiunea interzicerii de participare a acestuia la ședințele plenare pe o durată de până la 10 ședințe.
Același document mai stabilește că absența nemotivată a deputatului pe parcursul unei luni de la ședințele Parlamentului sau de la ședințele organelor de lucru ale acestuia va fi sancționată cu pierderea a 50%, pentru trei absențe sau a 75%, pentru patru și mai multe absențe, din salariul lunar, precum și cu pierderea a 50% sau 75% din indemnizația lunară neimpozabilă pentru transport pentru luna următoare sau cu suspendarea dreptului la transport de serviciu.
În cazul absenței nemotivate de la orice activitate parlamentară pe parcursul a cel puțin o lună consecutiv, deputatul poate rămâne fără salariu, indemnizații și compensații pe întreaga perioada a absenței nemotivate. Totodată, aflarea deputatului în arest preventiv sau în arest la domiciliu conduce la suspendarea de drept a achitării drepturilor salariale, indemnizațiilor și compensațiilor.
Același proiect de lege stabilește că deputatul poate să fie exclus din componența delegațiilor parlamentare de peste hotare, pentru o perioadă de până la un an, dacă nu respectă normele de protocol și dăunează imaginii R. Moldova.
De asemenea, deputatul nu poate primi cadouri, nu-și poate promova propriile interese folosind funcția de deputat, iar la întâlnirile cu cetățenii va trebui să dea dovadă de integritate, corectitudine și nondiscriminare.
Cazurile de încălcare a regulilor vor fi examinate de Comisia de etică și conduită parlamentară, constituită din 11 membri - câte patru deputați propuși de majoritatea și de opoziția parlamentară și trei membri propuși de organizațiile societății civile. Componența nominală a Comisiei și președintele acesteia vor fi aprobate prin hotărâre de Parlament, la propunerea Biroului permanent. Comisia de etică și conduită parlamentară va fi asistată de secretariatul Comisiei juridice, numiri și imunități.
În general, documentul votat joi în Parlament conține prevederi privind mandatul deputatului, încetarea de drept a calității de deputat, demisia, temeiurile de ridicare a mandatului de deputat, incompatibilitățile și procedura de declarare și înlăturare ale acestora, imunitatea parlamentară absolută și relativă, procedura de ridicare a imunității parlamentare, dar și prevederi despre asigurarea și garanțiile de exercitare a mandatului de deputat.









































































