05:25:15 25.09.2021
Stiri

DNA-ul din România, EXEMPLU pentru reformarea Procuraturii Anticorupție de la Chișinău: Se va ocupa exclusiv de „corupția mare”. Ce se va întâmpla cu CNA, CSJ, CSM și CSP

Actualitate 04.08.2021 16:58 Vizualizări2247 Autor: Ziarul National
DNA-ul din România, EXEMPLU pentru reformarea Procuraturii Anticorupție de la Chișinău: Se va ocupa exclusiv de „corupția mare”. Ce se va întâmpla cu CNA, CSJ, CSM și CSP
Procurorul-şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kövesi, fosta șefă a DNA din România, întâlnire la Bruxelles cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu


R. Moldova are nevoie de o justiție dreaptă și de demararea unei lupte reale împotriva corupției, iar fără a combate corupția, republica nu se poate dezvolta, iar oamenii vor continua să plece în străinătate, susține noua guvernare de la Chișinău.

Pentru a construi un stat de drept cu instituții funcționale, noul Guvern care urmează a fi învestit vineri, 6 august, își propune resetarea tuturor instituțiilor implicate în lupta anticorupție.

Printre prioritățile Cabinetului Gavriliță se numără elaborarea, adoptarea și implementarea legii cu privire la evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor sub aspectul emiterii actelor ilegale și al corespunderii averilor cu veniturile oficiale în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția și jurisprudența Curții Constituționale.

De asemenea, guvernarea anunță reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ), inclusiv prin micșorarea numărului judecătorilor și transformarea ei într-o instanță de casație și care ar asigura uniformizarea practicii judiciare.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România va servi drept exemplu pentru ministerul Justiției condus de Sergiu Litvinenco pentru reformarea Procuraturii Anticorupție (PA, cu limitarea competențelor acesteia exclusiv la marea corupție și restructurarea Centrului Național Anticorupție. La procesul de selectare a procurorilor PA va participa o comisie independentă de experți, inclusiv internaționali.

După reformarea PA, ar putea fi înființat Tribunalul și Curtea de Apel Anticorupție, care vor examina în fond și, respectiv, în apel dosarele de mare corupție instrumentate de PA.

Totodată, noua guvernare mai promite elaborarea și adoptarea legislației în vederea fortificării competențelor și capacităților Serviciului de Informații și Securitate în lupta împotriva corupției din R. Moldova.

Cât privește Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), promovarea judecătorilor și procurorilor va avea la bază criterii obiective bazate pe merit, ţinând cont de pregătirea profesională, de integritatea, de competențele şi eficienţa candidaţilor printr-o procedură transparentă, excluzând imixtiunea factorului politic sau favoritismul.

Guvernul Gavrilița își mai propune să convină cu Uniunea Europeană asupra instituirii unui mecanism de diagnostic, monitorizare și sprijin pentru statul de drept din Republica Moldova, similar celor implementate anterior în România şi Bulgaria, prin care se va asigura o evaluare periodică și obiectivă a rezultatelor reformării sectorului justiţiei și a luptei împotriva corupției.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


i. potcoavă 04.08.2021 17:38

E necesar de eliminat cauza/cauzele, care se află la guvern/parlament - nu aruncați pisica la efecte, cu care credeți că trebuie să lupte(adune probe)procuratura și să descâlcească judecătoria!!! Sigur, așa politic e mult mai comod și ”rentabil”!!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce înseamnă pentru „...

20.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apatia transnistrean...

17.09.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md