Distrugerea unui submarin rusesc, eveniment unic. Este pentru prima dată în istorie când un submarin este lovit de rachete de croazieră


În prezent, Ucraina nu are capabilitățile tehnice pentru a distruge submarinele rusești, așa că submersibilul din clasa Kilo „Rostov-pe-Don” avariat în portul Sevastopol, miercuri, 13 septembrie, va rămâne în istorie, scrie Defense Express.
Publicația explică că acest obiectiv este extrem de dificil, deoarece pentru a-l contracara este nevoie de un complex de mijloace: nave antisubmarin, avioane, elicoptere și submarine proprii. Ucraina nu are așa ceva.
„Nu există nici nave moderne care să poată patrula în zonă pentru a găsi și distruge submarine, nici avioane antisubmarine precum P-8 Poseidon sau chiar P-3 Orion și nici, bineînțeles, componenta subacvatică în flota sa.
Și chiar dacă s-a vorbit despre faptul că Federația Rusă își folosește submarinele pentru a lansa rachete de croazieră din Sevastopol, Marina ucraineană pur și simplu nu are cu ce să le caute și să le distrugă în Marea Neagră.
Potrivit Defense Express, singura modalitate de a lovi un submarin rusesc era distrugerea acestuia la suprafață, adică în port. Acest lucru a fost realizat de piloții ucraineni.
Defense Express subliniază că este pentru prima dată în istorie când un submarin este lovit de rachete de croazieră. Experții presupun că este vorba despre rachete Storm Shadow, franco-britanice al cărui focos are 450 kg.
„Storm Shadow" este o rachetă de tip „trage și uită", adică e programată înainte de lansare. Odată lansată, racheta urmează în mod semi-automat o rută de joasă altitudine (10-15 metri), pentru a evita radarul inamic, ghidată de GPS și de hărțile terenului în timp ce se îndreaptă spre țintă. Când ajunge în apropierea obiectivului, „Storm Shadow" urcă la o altitudine care le permite senzorilor avansați să confirme ținta, apoi plonjează spre aceasta.
Racheta este echipată cu două focoase în două trepte „Bomb Royal Ordnance Augmented Charge" (BROACH). Primul focos, cel de penetrare, deschide calea pentru următorul, cu 450 de kilograme de explozibil, care distruge ținta.
„Când un submarin sau orice altă navă este lovită, explozia trece prin mijlocul carenei. Aceasta înseamnă deja pagube critice. Și în cazul unui incendiu de mare amploare care a cuprins submarinul și nava de desant vorbim despre consecințe critice, deoarece navele pur și simplu ard din mijloc și, prin temperaturi ridicate, se topesc pereții etanși”, explică publicația.
Citiți continuarea textului pe ziare.com













































































