Disperarea lui Putin după izolarea occidentală. Kremlinul a căutat noi prieteni după începerea războiului din Ucraina


Invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de 400 de zile a izolat Rusia de Occident și de țările dezvoltate din întreaga lume. Liderul de la Kremlin a căutat noi prieteni pe glob, țări cu care a intensificat schimburile comerciale, în speranța că v-a acoperi golul provocat de pierderea piețelor europene.
Astfel, Rusia și-a reorientat politica externă, potrivit unei analize recente, spre țări precum India, Turcia, Iran, dar și state din Orientul Mijlociu, ca Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, conform Lowy Institute.
Rusia încearcă să extindă relațiile „constructive” în altă parte, dincolo de Vest, profitând de situația globală mai fluidă și multipolară. Pe scurt, Rusia nu se așteaptă la îmbunătățirea timpurie a relațiilor sale cu Occidentul, așa că a curtat în mod activ noii parteneri, pentru a evita izolarea politică și economică.
Mai presus de toate, Rusia s-a apropiat de China, creând un „parteneriat cuprinzător și cooperare strategică”. Rusia și China sunt parteneri logici, împărtășind afinități politice, complementaritate economică și convergențe largi de politică externă.
Cu toate acestea, este o relație din ce în ce mai inegală, în care Beijingul este partenerul dominant, dar Moscova nu are de ales. China are nevoie de Rusia pentru a supraviețui, dar nu neapărat să prospere ca partener compatibil, ci ca unul subordonat.
Un alt stat prieten cu Rusia a fost India, cu care are „un parteneriat strategic privilegiat”. Relația are rădăcini istorice puternice, datând din sentimentul anticolonial comun al Indiei nealiniat cu Uniunea Sovietică. India a evitat cu grijă să ia parte în războiul Rusia-Ucraina.
Rusia a fost mult timp principalul furnizor de arme al New Delhi. India este un importator major de petrol, iar creșterea economică rapidă conduce la mărirea cererii. În ultimul an, India a crescut masiv achizițiile de petrol rusesc ieftin.
Rusia și-a intensificat relațiile cu Turcia. Ankara are nevoie de relații bune cu Moscova pentru a obține autonomie strategică, echilibrând relațiile cheie ale marii puteri și valorificând ponderea și locația strategică a Turciei pentru a-și exercita puterea și influența regională.
Pentru Rusia, Iranul este acum o sursă cheie de echipamente militare, în special drone, pentru a sprijini războiul său din Ucraina. În plus, relațiile Rusiei cu Arabia Saudită și cu Emiratele Arabe Unite s-au îmbunătățit considerabil.
De asemenea, Rusia și-a extins cu succes legăturile cu Sudul Global, în special în Africa, promovându-și interesele politice și economice.









































































