Discuții la București despre achiziționarea de către R. Moldova a unor cantități de gaze primăvara și vara, când sunt ieftine, și stocarea acestora pe teritoriul României, pentru a evita crize energetice pe viitor


R. Moldova ar putea achiziționa gaze naturale primăvara și vara, când prețul acestora scade, și a le stoca fie pe teritoriul României sau al Ucrainei, astfel încât să-l poată livra cetățenilor pe timp de iarnă, când prețurile cresc, dar și pentru a evita o criză energetică de tipul celei cu care se confruntă în prezent.
Discuții în acest sens au fost purtate marți, 23 noiembrie curent, la București, de către delegația condusă de președinta Maia Sandu.
„R. Moldova are nevoie de soluții pentru a asigura securitatea energetică a republicii. (...) Ne dorim să facem acest lucru în cooperare cu partenerii noștri, evident cu vecinii noștri. Una dintre soluțiile prin care vrem să consolidăm securitatea energetică a republicii noastre este să avem capacități de a procura gaze în perioada de primăvară-vară, când sunt ieftine și accesibile, și a le înmagazina până în perioada de iarnă pentru a le putea livra cetățenilor. Logistic, avem două posibilități - în depozitele de gaze din Ucraina unde există un sistem bine pus la punct, dar este în interesul nostru să avem posibilități de stocare a gazelor și pe teritoriul României. În R. Moldova nu avem așa posibilități”, a declatat astăzi vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, după ședința Guvernului.
CITIȚI și VIDEO // Poduri peste Prut, drumuri la Ocnița, apeducte sau complexe sportive la Ialoveni sau sistem integrat de gestionare a deseurilor la Briceni și Cahul: Proiectele CONCRETE pe care România le va realiza în R. Moldova în viitorul apropiat
Autoritățile ar urma să discute mai aprofundat această chestiune în următoarele luni, însă Nicu Popescu afirmă că, deocamdată, nu există necesitatea construirii unor noi depozite pentru stocarea gazelor procurate de către R. Moldova.
Potrivit ministrului de Externe de la Chișinău, depozitele de gaze din România sunt pline acum în proporție de 75% și există capacități de a stoca cantități suplimentare de gaze naturale.
Anunțul privind construcția unui depozit pentru gaze destinate R. Moldova a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu.
România ar putea să finanțeze construcția unui depozit de stocare a gazelor naturale, astfel încât cetățenii R. Moldova să nu înghețe atunci când apar diferite situații de criză, dar acest subiect urmează a fi discutat mai aprofundat cu autoritățile de la Chișinău, a subliniat ministrul Aurescu.









































































